Brandveiligheid in seniorencomplexen!

5 februari 2019

“Jongeren kunnen wegkomen, ouderen niet” – Ellen Verkoelen, fractievoorzitter 50PLUS Rotterdam.

Meneer Jansen, 80 jaar, is nog volop aan het genieten van zijn vrijheid in zijn zelfstandige woning in een seniorencomplex. De enige lasten op het moment is dat gehoorapparaat wat nooit goed lijkt te werken of altijd op de verkeerde frequentie staat.
Jansen, die rustig zijn boterhammetje staat te smeren, heeft niet door dat het brandalarm buiten zijn appartement af gaat en rook inmiddels onder zijn deur door dringt. Plots staat er een brandweerman naast hem die luidkeels verklaart dat Meneer Jansen NU het gebouw moet verlaten. De brand was ontstaan bij zijn buurvrouw van 86 jaar die vergeten was een pan van het vuur te halen. Meneer Jansen schrikt zich een ongeluk door de plotselinge verschijning van de brandweerman maar hij komt er wel zonder kleerscheuren vanaf.

Dit is helaas voor veel andere senioren bij brand in (senioren)woningen vaak niet het geval. Dat blijkt uit de spijtige berichtgeving van het Algemeen Dagblad die laat weten dat zondag 3 februari een 87-jarige man is overleden in een flatwoningbrand1. Omwonenden hebben de brand opgemerkt en de brandweer genotificeerd. De bewoner zelf is gevonden in zijn slaapkamer en reanimatie mocht helaas niet meer baten. Oorzaak van de brand was volgens de brandweer letterlijk vlam in de pan en was dus ontstaan in de keuken.

Naar aanleiding van de brand en de 87-jarige man die om het leven is gekomen, benadrukt de brandweer nogmaals in een interview met RTV Rijnmond dat ouderen steeds vaker slachtoffer zijn van dodelijke woningbranden.

Er moet een bewustzijn van brandveiligheid gecreëerd worden in seniorencomplexen. Maar er moeten ook zeker de nodige voorzieningen komen. Voorzieningen zoals rookmelders op de juiste plaatsen als iemand slecht ter been is of minder op gas koken en meer op elektriciteit.

De brandweer wil maatregelen. Zo ook 50PLUS Rotterdam.

50PLUS heeft meermaals gepleit voor het aanscherpen van de brandveiligheid voorschriften in seniorencomplexen.  De mate van zelfredzaamheid wordt bepaald door de mate van mobiliteit, zicht, gehoor en verstandelijk vermogen. Een persoon is verminderd (of beperkt) zelfredzaam als er sprake is van een beperking in mobiliteit, zicht of gehoor. Nu worden wij er toch weer cru aan herinnerd dat senioren bij brand niet zelfredzaam zijn en dat de huidige brandveiligheidsvoorschriften in seniorencomplexen en flatwoningen een probleem vormen.

50PLUS Rotterdam wil weten wat het college aan dit aanhoudende probleem in onze gemeente doet of gaat doen en heeft hierover dringende vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. U kunt de vragen hier vinden.

Zie ook de berichtgeving van RTV Rijnmond en Dagblad010 .

 

Delen via: