Rust Roest

15 juni 2020

Nu de corona maatregelen langzaamaan versoepeld worden en wij drie maanden verder zijn in de tijd, tonen zich de gevolgen van de maatregelen. De economie heeft een flinke knauw gekregen, scholieren hebben achterstanden, ouderen zijn (verder) vereenzaamt. Maar ook zijn er de vele sociale acties om de ouderen achter gesloten deuren op te beuren en van boodschappen te voorzien. Thuiswerken blijkt na een inwerkperiode minder ingewikkeld dan eerder gedacht en frisse lucht en minder herrie zijn een verademing.

Een aspect wat misschien nu nog niet zo zichtbaar is, maar wat op korte termijn al tot problemen zal leiden is het feit dat veel ouderen die voorheen sporten en bewogen al maanden thuis achter de geraniums dan wel orchideeën zitten. De spieren verslappen en de conditie van deze ouderen gaat met sprongen achteruit. 50PLUS Rotterdam krijgt al enige signalen binnen van verontruste Rotterdammers.

Feit is dat veel ouderen er minder goed voor staan dan voorheen. De ouderen lopen risico gezien hun leeftijd en vanwege vaak het hebben van chronische aandoeningen. Met het advies “blijf thuis” is voor de ouderen die nog aan beweging buitenshuis deden, zoals bijvoorbeeld fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut, ook een einde gekomen want de 1,5 m afstand is niet haalbaar. We weten dat beweging voor de lichamelijke conditie van ouderen essentieel is. Daarnaast helpt beweging ook in de sociale contacten en ook bij eenzaamheid en isolement is beweging cruciaal. In de nabije toekomst zal dit patroon voor ouderen nauwelijks veranderen wat een behoorlijk somber perspectief is.

Ook blijkt uit onderzoek dat naarmate je ouder wordt, je er elk jaar een klein beetje spiermassa op inlevert. Naarmate je ouder wordt gaat dat steeds wat sneller en op 70-jarige leeftijd is dat gemiddeld al 3% per jaar minder spiermassa. 10 jaar achter elkaar zo’n afname betekent dat je ongeveer een kwart van je totale spiermassa kwijtraakt. Stilzitten versnelt dit proces. Een van de grootste risico’s van afnemende spiermassa is het gevaar van vallen. De gevolgen van vallen zijn enorm: In 2018 overleden 4.628 inwoners van Nederland door een ongelukkige val. Ruim 75 procent van de overledenen was 80 jaar of ouder. Van de ouderen die in na een valpartij op de Spoed Eisende Hulp terecht kwam werden er 43.800 opgenomen

in het ziekenhuis.

50PLUS Rotterdam maakt zich dan ook grote zorgen over de 95.000 65-plussers van Rotterdam die al maanden thuis stil zitten. Veel ouderen hebben de afgelopen maanden dan wel geleerd hoe ze met internet moeten omgaan, hoe ze moeten beeldbellen en meer technische vaardigheden die hen bij de maatschappij betrokken hield. Maar nu wordt het tijd om de straat weer op te gaan, weer te werken aan de gezondheid, aan de sociale contacten. Als we ze nu niet aan hun conditie laten werken zijn alle acties om ouderen gezonder ouder te laten worden voor niets geweest. Laten we ze te snel hun oude patroon oppakken dan ligt het gevaar van val incidenten op de loer. Een ding is zeker; er moet iets gedaan worden voor ouderen om in beweging te komen en blijven, juist nu in deze tijd.

In dit kader heeft 50PLUS Rotterdam dan ook enkele vragen aan het college van B&W.

Delen via: