Gedragsverandering door het COVID 19 virus

4 juni 2020

Het COVID 19 virus houdt Nederland in zijn greep. De meeste aandacht ging aanvankelijk uit naar de ziekenhuizen en de ic-afdelingen in het bijzonder. De langdurige zorg werd in die eerste periode ‘vergeten’ om uiteindelijk mondjesmaat op de kaart te komen. De meest zichtbare maatregel was dat de verzorgings- en verpleeghuizen op slot gingen. Bezoek was niet meer welkom of hooguit om op afstand of op een ladder te zwaaien en te praten op gepaste afstand.

Geen bezoek meer ontvangen heeft effect op het gedrag van de bewoners van verpleeghuizen. Om dit in kaart te brengen is er door het UKON een onderzoek gedaan naar de mogelijke gedragsveranderingen van de bewoners in de verpleeghuizen1. Uit de voorlopige resultaten van het onderzoek blijkt dat geen bezoek meer mogen ontvangen flinke gevolgen heeft. Van agressie tot juist meer rust, en van apathie naar onder prikkeling en boosheid.

Het mag duidelijk zijn dat opgesloten zitten, geen bezoek meer mogen ontvangen een noodmaatregel is geweest op een crisis waarop de verpleeghuizen niet waren voorbereid. 50Plus Rotterdam wil dan ook het volgende weten van het college: lees de vragen hier.

Delen via: