Een lege koelkast: teken van falend ouderenbeleid

19 februari 2018

 

Afgelopen zaterdag kwam het verhaal naar buiten van de 92-jarige man uit Hoogvliet die via 112 hulp zocht omdat zijn pinpas was gestolen. Die pinpas bleek toen agenten zijn huis bezochten niet kwijt, maar gewoon in een enveloppe op tafel. De agenten gingen langs omdat de oude man aan de telefoon verward klonk en dat was goed ingeschat. De koelkast van de man bleek leeg op wat appelstroop en koffiemelk na. De oude man had waarschijnlijk al enige dagen niet gegeten. Hulp via de gebruikelijke kanalen inschakelen lukte de agenten niet. Gelukkig wisten ze een familielid, ook op hoge leeftijd, te bereiken. De zwager ontfermde zich over de man.

Naar aanleiding van het verhaal kwamen er veel reacties los. Reacties over de zorg waarop bezuinigd zou zijn en spontane hulp voor de man. Ook kwamen er natuurlijk reacties uit politieke hoek. Leefbaar heeft een debat aangevraagd over de vergeefse zoektocht naar hulp. Dat debat zal donderdag worden gehouden. Maar heeft Leefbaar Rotterdam samen met het CDA en D66 de afgelopen jaren niet de scepter in de stad gezwaaid? Het zou toch allemaal beter gaan? De ouderenbezoekjes achter de voordeur zijn zo’n succes volgens dit college!

Goed er zullen altijd gaten zitten in de hulpverlening aan ouderen. Maar blijkbaar zijn heel oude mensen toch niet goed in beeld. Niet bij de zorg, maar ook niet bij de overheid en bedrijven die steeds vaker digitaliseren. Vooral de oudste groep is daar het slachtoffer van. Zo kon deze oude man zijn pinpas niet activeren en lukte het zelfs de agenten niet toen ze de man meenamen naar de bank omdat de man zijn identiteitskaart niet kon vinden.

50Plus Rotterdam verbeeldt zich niet dat ze het direct allemaal beter zal gaan doen. Maar 50Plus Rotterdam ziet ook in deze geschiedenis dat een wethouder voor ouderenbeleid hard nodig is. Een wethouder die juist digitalisering, vereenzaming en zorg voor zorg in de gaten houdt.

https://www.ad.nl/rotterdam/politie-zoekt-tevergeefs-zorg-br-voor-oude-man-met-lege-koelkast~a30f83a7/
Delen via: