Column: Topambtenaar baalt van verharde debatten over woonbeleid

18 januari 2023

Op een zogenaamde Woonakkooord-expertmeeting met de raadscommissie bouwen en wonen maakte een topambtenaar van de gemeente Rotterdam afgelopen woensdag van haar hart geen moordkuil. Zij vertelde dat de debatten over het woonbeleid van Rotterdam de afgelopen jaren waren verhard. Ruimte voor een goed gesprek was beperkt. Dat kwam, zo viel uit haar woorden op te maken, onder meer door al het gesoebat over de cijfers van de woningvoorraad.

De ambtenaar – functie directeur Stedelijke Ontwikkeling – maakte daarmee een nogal provocerend statement. Want al sinds 2020 weigert de gemeente te erkennen dat haar cijfers over de aantallen bestaande woningen en te bouwen woningen onjuist zijn.

Door stug vol te houden dat zes op de tien woningen behoren tot de sociale categorie, heeft de gemeente er zélf voor gezorgd dat debatten over het woonbeleid verhardden. Ook beweringen dat er heel veel sociaal wordt gebouwd, terwijl dat helemaal niet waar is, hebben die debatten niet opgevrolijkt. En het rechtvaardigen en almaar goedpraten van de sloop van de Tweebosbuurt, mede gesteund door PvdA en GroenLinks, hebben eveneens  ‘de ruimte voor een goed gesprek beperkt’.

Provocerende ambtenaren?

Daar zijn de nieuwsgierige aagjes, die maar blijven mopperen over de bij elkaar gefantaseerde gigantische overmaat (?) van sociale woningen in Rotterdam, niet blij mee. Vooral niet als zo’n provocatie door de betrokkene niet duidelijk kan worden uitgelegd.

Zie ook https://dagblad010.nl/Columns/opschepperij-over-veel-goedkope-woningen-lokt-arme-drommels-

 

Delen via: