Column: Burgemeester, Als Feyenoord NEE zegt, bedoelt ze ook NEE

2 juni 2022

Burgemeester,

Eind jaren negentig was er een indrukwekkende en zeer rake campagne van SIRE tegen seksueel geweld met een ijzersterke slogan: Als een meisje NEE zegt bedoelt ze ook NEE.

In het megalomane project Feyenoord City gekoppeld aan een nieuw stadion, dus in de relatie tussen de gemeente Rotterdam en Feyenoord, gaat het natuurlijk niet over seksueel geweld. Maar het gaat wel over het geweld van een overheid als machthebber. Als regime richting een afhankelijke partner. En dan gaat de slogan van SIRE net zo goed nog op:

Als Feyenoord NEE zegt bedoelt ze ook NEE.

Burgemeester, ik schaam mij om te zien hoe de reactie van het college van B&W daar op is. Enerzijds gedraagt het college zich als een stampvoetend boos kind dat niet accepteert dat het over is en begint te dreigen dat ze dan gaan zeuren over veiligheid en over regeltjes.

Anderzijds pompt het college de spierballen en het testosteron nog eens extra op en ramt het z’n eigen plan gewoon door de strot van Feyenoord, van de Raad van State, van de gemeenteraad, en van de supporters.

Onvoorstelbaar burgemeester.

En het ergste is dat de geschiedenis zich herhaalt. Want vandaag hebben we de afsluiting van een langlopend ander megalomaan project, het Warmtebedrijf. Een project dat ons allen jarenlang in de tang hield en dat de gemeente nu zo’n 200 tot 300 miljoen euro gaat kosten. En wat vervolgens voor een habbekrats aan Vattenfall verkocht wordt.

Serieus burgemeester, het college blijft doelbewust Feyenoord City koppelen aan de bouw van een nieuw stadion als vooropgezet plan, nota bene door dezelfde hoofdrolspelers als bij het Warmtebedrijf. Waar gespeculeerd wordt met geld van de belastingbetaler.

Burgemeester, dit neigt ronduit naar maatschappelijk onbehoorlijk bestuur, met die raadselachtige en duistere constructie van de Stichting aan de Maas (STIGAM), met die moeizame, complexe en veel te dure grondaankoop en landaanwinning en met de hersenspoeling dat de gebiedsontwikkeling onlosmakelijk gekoppeld moest blijven aan de bouw van een nieuw stadion.

De maatschappelijk weerstand tegen een nieuw stadion is enorm. Het ontbreekt aan investeerders. De markt is afhankelijk van het college dat de bouw van een nieuw stadion daarom op de koop toenam. Er waren voortdurend deadline-overschrijdingen en de gemeenteraad is met haar randvoorwaarden opgetekend in het Position Paper keer op keer overruled.

Burgemeester, wanneer houdt het een keer op?

Wanneer erkent het college van B&W eens dat het nieuwe stadion er niet gaat komen?

Waar is dit stadsbestuur zo bang voor?

Welke beerput gaat er open als we stoppen?

Waarom doet het college van B&W niet waarvoor ze op aarde zijn, namelijk infrastructuur mogelijk maken op Zuid en woningen voor sociaal en middenklasse bouwen op Zuid? En zorg en welzijn voor de inwoners van Zuid optimaliseren en maximaliseren, want dat zijn namelijk de kerntaken van een gemeente, burgemeester.

En niet het spelen voor projectontwikkelaar. Niet het willen zijn van een ondernemer. Niet het speculeren met belastinggeld.

 

 

 

 

Delen via: