Woensdag 25 mei 2022 is de dag dat het gaat gebeuren. Feyenoord gaat weer na 20 jaar geschiedenis schrijven. 08 mei 2002 won Feyenoord voor de laatste keer een internationale prijs, de UEFA Cup en nu kan Feyenoord opnieuw op het erepodium terecht komen.
Tuurlijk om alle zuurpruimen niet over mij heen te krijgen, het is niet de UEFA Champions League maar de Conference League, het nieuwe derde voetbaltoernooi in Europa. Maar dat zal ons in Rotterdam niet boeien en de overwinningskoorts is er niet minder om. Trouwens dat geldt eigenlijk voor heel Nederland want zelfs de Ajaxieden en de PSV-ers zijn allemaal een beetje Feyenoord-fan deze weken. Wat een klasse dat Feyenoord als enige Nederlandse ploeg het voor elkaar krijgt om een Europese finale te halen en hoe mooi om de Feyenoordnaam als eerste op die spiksplinternieuwe bokaal gegraveerd te krijgen.
Tuurlijk om diezelfde zuurpruimen weer voor te zijn het moet nog wel even gebeuren maar het feit dat we al in de finale staan maakt ons Rotterdammers al helemaal gek van plezier. Met velen, zeer velen is de kruistocht naar Tirana, de Albanese hoofdstad waar de strijd om de Conference League gestreden gaat worden, de laatste dagen begonnen. Als we de kranten mogen geloven zijn er zeker bijna 80.000 fans van Feyenoord (18.000) en AS Roma (60.000) op weg naar het Arena Kombëtare (Air Albaniastadion) die slechts 21.600 stoelen telt en voor elke club maar 4.000 plaatsen beschikbaar heeft. Je vraagt je af wie er dan op al die andere 13.600 plaatsen gaan zitten? En het is ook wel een brevet van onvermogen van de UEFA om een dergelijke finalewedstrijd in zo’n mini stadion te plannen. Maar laat ik mij met mijn ergernissen over die boevenbende van de UEFA maar nu even niet bezighouden want dat verziekt terstond nog mijn voorpret over de wedstrijd van woensdag.
Want weet u, zelfs onze burgemeester heeft te kennen gegeven dat hij, ondanks dat onze burgervader duidelijk geen voetbalfan is en hij SPARTA en Excelsior net zo diep in het hart draagt, de uitnodiging van Erion Veliaj, de burgemeester van Tirana, aan zal nemen. Het zijn gelijkgestemde zielen allebei komende uit socialistische partijen.
Het doet mij ontzettend genoegen dat burgemeester Aboutaleb afreist naar Tirana en daar ontvangen wordt door burgemeester Veliaj. Dan kan hij met eigen ogen gaan aanschouwen hoe de burgemeester van Tirana en de Albanese voetbalbond het aanpakken om met een grote groep uitbundige supporters om te gaan. Tirana, een stad van ruim 557.000 inwoners, verwelkomt de 80.000 supporters met open armen en de overheid en de voetbalbond is optimistisch en verwacht dat alles perfect zal gaan en elke supporter uit Rotterdam maar ook uit Rome een fantastische tijd zal gaan beleven voor, tijdens en na de wedstrijd. Alle voorzorgsmaatregelen zijn er de afgelopen weken al getroffen. Zo’n 60.000 voetbalfans die niet in het Air Albaniastadion zullen passen kunnen in twee gescheiden fanzones de wedstrijd volgen. Alle verloven van zo’n 2000 politiemensen zijn ingetrokken en zo’n 600 stewards zijn in het stadion aanwezig.
Het is nogal een pakket aan maatregelen en je vraagt jezelf toch echt serieus af waarom in Tirana/Albanië er wel zoveel energie ingestoken kan worden waar we dat in Rotterdam blijkbaar niet willen. Waarom durft de burgemeester het niet aan om als Feyenoord de cup binnenhaalt een groot onthaal te organiseren op de Coolsingel met de traditionele balkonscène van onze eigen Feyenoordspelers. Waarom ziet de burgemeester wel kans om in oktober 2021 een Marathon op korte termijn te organiseren? Waarom is de burgemeester wel enthousiast om Rotterdam te laten overspoelen met evenementen zoals het Euro Songfestival in 2021? Maar als ons eigen Feyenoord kans ziet om een Europese beker binnen te slepen geeft hij niet thuis. En dat terwijl het ontzettend leeft in de stad. We leven in een Feyenoordroes en alle gaten en plekken in de stad zijn gevuld met fans en supporters. De Kuip met zo’n dikke 50.000 zitplaatsen is tot de nok toe afgevuld met mensen die daar op een scherm de wedstrijd gaan kijken. Niet thuis op de bank maar in de Kuip, het mooiste stadion van Rotterdam, Nederland, de Wereld willen wij Feyenoord de wedstrijd zien winnen.
Leefbaar Rotterdam zette de afgelopen week ook alles op alles om Aboutaleb te overtuigen dat de Coolsingel echt ‘The place to be’ is als we de beker binnenhalen en dat er genoeg hulptroepen te vinden zijn om er een feest van te maken. Zonde natuurlijk dat Leefbaar dat niet de afgelopen vier jaar met net zoveel verve heeft gedaan om het nieuwe stadion tegen te houden maar wie weet heeft de Feyenoordkoorts ook Leefbaar definitief overtuigd dat de stad niet zonder Feyenoord kan, Feyenoord niet zonder de supporters en de supporters niet zonder de Kuip.
Met het besluit om in de Kuip te blijven spelen heeft de nieuwe directeur van Feyenoord BVO, Dennis te Kloese laten weten dat te begrijpen als geen ander. Alles draait om de corebusiness en dat is het voetbal, de spelers en de supporters. Die maken je voetbalclub groot en belangrijk. Niet dat hotel, dat zogenaamde nieuwe stadion waar Feyenoord slechts te gast is en waar het college, de burgemeester, de projectontwikkelaars Feyenoord zo graag in wil opsluiten. Feijenoord NV zou zich dat eens moeten beseffen. Feijenoord NV bestaat vanwege de voetbalclub Feyenoord BVO en niet andersom.
Woensdag 25 mei gaat Feyenoord opnieuw geschiedenis schrijven en met het besluit om te blijven voetballen in de Kuip wordt het seizoen 2021-2022 indrukwekkend mooi afgesloten en kan Feyenoord zich gaan opmaken voor een mooie zomer en een nieuw seizoen. Aboutaleb de strijd is gestreden, de winnaar is bekend, doe eens één keer mee met het ‘gewone’ volk en gun al die supporters hun balkonscène.