‘Vuurwerk afschieten, hup bajes genieten’

3 februari 2020

50PLUS Rotterdam is tegen al het vuurwerk; knal en siervuurwerk! Het is niet handhaafbaar om vuurwerkzones te hebben is ook dit jaar wederom gebleken. Het is niet handhaafbaar om alleen siervuurwerk toe te staan.

Het is daarentegen heel eenduidig te handhaven dat er geen vuurwerk meer afgeschoten mag worden. Omdat de landelijke politiek geen ruggengraat toont kan het motto ‘Vuurwerk op zak, hup in de bak’ niet van kracht worden. Maar niets let ons in Rotterdam onze verantwoordelijkheid wel te nemen onder het motto ‘Vuurwerk afschieten, hup bajes genieten’!

Er zijn heel veel welwillende Rotterdammers die gewoon een mooi traditioneel feest willen vieren maar helaas wordt het Nieuwjaarsfeest overschaduwd door het misbruik van vuurwerk.

Het blijkt dat vuurwerk mensen oorlogszuchtig maakt. Vuurwerk is een legitimatie om minimaal één dag maar vaak meerdere dagen in het jaar gelegitimeerd oorlogje te kunnen spelen in de Rotterdamse wijken. En daarbij vallen helaas ook vele slachtoffers. En elk vuurwerkslachtoffer is er één te veel. Geen feest, hoe mooi, hoe traditioneel dan ook is dat het waard!

Gezien het feit dat blijkbaar met vuurwerk, het respect, de zorgvuldigheid en de voorzichtigheid zoek is moeten de goeden daarom helaas onder de kwaden lijden.

Een totaal vuurwerkverbod is daarom op zijn plaats. Met een totaal vuurwerkverbod zal namelijk zeker driekwart van het vuurwerk uit de stad verdwijnen. Het overgrote deel van nette inwoners in de stad zullen geen vuurwerk meer kopen omdat ze het toch niet mogen afschieten.

Tradities

Overigens is het wijzigen van tradities van alle tijden. Alles is onderhevig aan voortschrijdend inzicht, aan veranderingen, aan aanpassingen. Door de eeuwen heen blijkt dat er wel weer nieuwe en net zo’n mooie tradities rond de jaarwisseling zullen ontstaan! Zo is 50PLUS Rotterdam er zeker niet op tegen dat er professionele vuurwerkshows zijn. In elke wijk een vuurwerkshow gaat echter veel te ver. In een tijd waar er zoveel armoede in Rotterdam is zomaar zoveel belastinggeld de lucht inschieten gaat 50PLUS Rotterdam veel te ver!

50PLUS Rotterdam is daarom graag de medeondertekenaar van de GroenLinks-motie die op 30 januari 2020 in de Rotterdamse raad wordt ingediend. Het vuurwerkverbod heeft echter ook grote haast want duidelijkheid voor de vuurwerkbranche is dringend nodig. Dus is een snelle aanpassing van de APV (Algemene Politie Verordening) vereist. En ondanks dat de heer Karremans net als vorig jaar maar wat graag zand in de raderen van dit plan wil gooien heeft de gemeenteraad de VVD totaal niet nodig om het totale vuurwerkverbod in 2020 wel voor elkaar te krijgen!

 

Update: Na 2 jaar gehakketak eindelijk de slag voor een totaal vuurwerkverbod gewonnen in de raad!

Delen via: