Europese Verkiezingen 2019

22 mei 2019

Donderdag 23 mei is het zover! Wij kunnen weer gaan stemmen. Deze keer is het de beurt aan de Europese parlementsverkiezingen. Naar aanleiding van de aankomende verkiezingen werd afgelopen zondag het Groot Rotterdams Europadebat 2019 van RTV Rijnmond in onze burgerzaal gehouden.

Natuurlijk was ook 50PLUS van de partij. Toine Manders (Europees kandidaat) en Ellen Verkoelen (Fractievoorzitter 50PLUS Rotterdam) debatteerden met fractievoorzitters van de gemeenteraad Rotterdam en kandidaat Europarlementariërs over Rotterdam en Europa.

 

Toine Manders over de stelling “Met dank aan de EU is Rotterdam innovatief, duurzaam en toekomstbestendig”:

“Europa moet zijn voor de mensen. We hebben het hier alleen over bedrijven maar Europa is opgericht om de zorg voor de gewone mensen te dragen. En 50PLUS staat daarvoor. Subsidies zijn fantastisch want het is een middel dat Nederland niet gaat investeren in achtergestelde gebieden, Europa doet dat wel. Dat is bedoeld om de samenleving in totaliteit te verbinden. Het zorgt voor werkgelegenheid. Het zorgt ervoor dat mensen die ver van de arbeidsmarkt af staan, weer op die arbeidsmarkt terecht komen en weer bij de samenleving horen. Als ze dan 40 jaar hard gewerkt hebben, hebben ze recht op een fair pensioen. En daar gaat 50PLUS voor.”

“Europees geld moet er zijn voor werkgelegenheid zodat de pensioenen ook weer verdiend kunnen worden. Het is belangrijk vanuit Europa om bij te dragen voor werkgelegenheid, daar waar het moeilijker is.”

 

Ellen Verkoelen over de stelling “De EU doet te weinig om jongeren bij de EU te betrekken”:

“U bent allemaal aan het vertellen wat voor regels, handhaving en inspecties er komen. Jongeren snappen er helemaal niets meer van. Je moet die jongeren naar Europa halen. Zij zijn de toekomst. Maak een nieuw Europa en zet daar de jongeren in. En laat die nu is eens zeggen wat ze nodig hebben. Ze hebben niet nodig wat wij ze geven op dit moment met allerlei regels en procedures. Een Europa 2.0. En dat hebben wij altijd gezegd overigens want dat was om de centen, en nu gaat het om de mensen en dat vraagt een ander Europa. En dat kunnen de jongeren.”

 

 

Nog niet zeker waar uw stem naartoe gaat? Of gewoon nieuwsgierig naar het hele debat?

Kijk hieronder het Groot Rotterdams Europadebat terug!

Delen via: