14 mei: Herdenking Bombardement Rotterdam

14 mei 2019

Rotterdam herdenkt.

Op 14 mei herdenkt Rotterdam het bombardement van 1940, toen binnen enkele minuten de binnenstad in as werd gelegd door vliegtuigen van het Duitse leger. Wat in eeuwen was opgebouwd werd binnen een kwartier vernietigd.

79 jaar later herdenken wij de dag die de toekomst van Rotterdam heeft bepaald.

Sinds 2007 wordt dit moment herdacht. Een moment dat voor de onderlinge verbondenheid van de burgers nu en in de toekomst van belang is. Ook worden jongeren hier steeds meer bij betrokken want als je het verleden niet erkent, ben je minder voorbereid op de toekomst.

Initiatief groep 14 mei organiseert elk jaar meerdere gedenkmomenten om terug te blikken en ook weer vooruit te kijken.

 

De Brandgrens

Het gemeente bestuur van Rotterdam besloot in 2006 om definitief de brandgrens van het bombardement (en de daaropvolgende brand) te markeren in ons straatbeeld.

Het ontwerp voor de markering bestaat uit LED-armaturen die op de Brandgrens in het plaveisel zijn ingegraven. In het armatuur zit een icoon dat ’s avonds wordt verlicht. Dit icoon bestaat uit vlammen waarin brandende panden, het silhouet van een Heinkel bommenwerper en van het beeld ‘De verwoeste stad’ van Ossip Zadkine, zijn verwerkt. Een icoon vol symboliek waarvan het silhouet van het beeld van Zadkine direct refereert aan het beeld op Plein 1940. Bij dit beeld vindt dan ook jaarlijks de herdenking van 14 mei plaats.

Er zijn twee uitvoeringen van het icoon: een rode en een groene. Met het rode wordt de Brandgrens om het verwoeste centrum gemarkeerd. Terwijl met het groene icoon de verwoeste koppen van het Noordereiland worden gemarkeerd. Deze koppen zijn niet door de Duitsers verwoest, maar bij de verdediging van de stad door eigen vuur. In het groene icoon ontbreekt dan ook het silhouet van de Duitse bommenwerper.

 

Programma 14 mei

De herdenking op 14 mei kent een vast programma met jaarlijks een wisselend avond programma. Centraal staan de herdenkingen aan de Statenweg en Plein 1940.

In de woning aan de Statenweg nr. 147 werd op 14 mei 1940 het Duitse ultimatum overhandigd, hierin stond dat de stad zich moest overgeven aan de Duitsers. Tijdens de onderhandelingen werd onze stad gebombardeerd.

Bij het monument ‘De verwoeste stad’ op Plein 1940 vindt de centrale herdenking van het bombardement plaats.

 

Dit jaar ziet het programma er zo uit:

  • 10.00 – 10.30 Statenweg: Herdenking van het ultimatum aan de stad bij het monument aan de Statenweg tegenover nr. 147.
  • 12.00 – 12.45  Laurenskerk Rotterdam:  Gedachtenisbijeenkomst met Bert Kuipers, met als spreker Marcel Slockers (arts) en het Gebed voor Vrede en Verzoening uit Coventry, met medewerking van Hayo Boerema, orgel.
    Aansluitend wandeling naar Plein 1940.
  • 13.00 – 13.45  Plein 1940: Herdenking bombardement bij het monument ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine op Plein 1940
  • 13:29 – 13.39  (Kerk)klokken luiden binnen de Brandgrens ter herinnering aan de duur van het bombardement van Rotterdam.
  • 14.00 – 17.00 Centrale Bibliotheek Hoogstraat:  Human Library. In de ‘Human Library’ leen je geen boeken, maar mensen!
  • 20.00 – 22.00 Centrale Bibliotheek Hoogstraat:  H.J.A. Hoflandlezing door Ronald Leopold, directeur Anne Frank Stichting met als titel ‘Dilemma’s in de schaduw van het verleden’, gevolgd door discussie met Roland Leopold, burgemeester Aboutaleb en Gyzlene Kramer-Zeroual (Albeda) o.l.v. Liesbeth Levy (LOKAAL).

 

Lees meer over de 14 mei herdenking op Brandgrens.nl

Delen via: