Elke dag worden er gemiddeld minstens 560 ziekenhuisbedden bezet gehouden door een patiënt die al lang ontslagen had moeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Ziekenhuizen liggen steeds voller met deze ‘verkeerde bedden’ en moeten daardoor nieuwe patiënten weigeren.
RTL Nieuws deed een rondgang onder alle 74 ziekenhuizen in Nederland, tweederde (49) deelde hun cijfers. Daaruit blijkt dat er vorig jaar meer dan 200.000 (204.297) bedden bezet waren door een patiënt die geen ziekenhuiszorg meer nodig heeft. Het bezet houden van ziekenhuisbedden door patiënten die eigenlijk geen ziekenhuisbehandeling meer nodig hebben komt omdat die patiënten eigenlijk zouden moeten doorstromen naar een verpleeghuis, revalidatieplek, ggz of wijkverpleging maar daar niet terechtkomen omdat er geen plek voor ze is. Dat er daar geen plek is komt door personeelstekorten in de zorg, bezuinigingen en wachtlijsten.
Daarmee lijkt zich een infarct te voltrekken in de zorg. Aan de voorkant worstelen huisartsen en ambulances om patiënten te plaatsen, in ziekenhuizen stagneert de uitstroom en de verpleeghuizen zitten met groeiende wachtlijsten.
50PLUS Rotterdam heeft hier vragen over gesteld aan het college.