Column: Terug naar de veilige hofjes in Rotterdam

21 november 2021

Ouderen wonen in de regel graag georganiseerd. Vroeger zag men die behoefte terug in hofjes. Allemaal zoveel mogelijk bij elkaar. De plek gaf rust en veiligheid, ook in grote steden.

Nu het met de rust en de veiligheid in de grote stad gedaan lijkt en de ouderen in de laatste vijftig jaar willekeurig overal terecht zijn gekomen, is de tijd aangebroken voor een trendbreuk. Terug naar de hofjes.

Nee, niet die uit de middeleeuwen. Dat was armoe. Ik pleit voor hofjes met knusse huisjes waarin – als het moet – ook een traplift is te realiseren. Nieuwe huisjes met een tuintje. Goed geïsoleerd wat een winst is voor het klimaat en de portemonnee. Niet te groot maar wel comfortabel. Eén extra slaapkamertje is doorgaans meer dan voldoende. In de tuin een schuurtje. Meer niet.

Ik word geïnspireerd door de landelijke Stichting Knarrenhof dat een maatschappelijk doel nastreeft, namelijk de leeftijdsbestendige bouw van woongroepen voor zelfredzame senioren. Veel rust en privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen. Bedoeld voor ouderen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Nee, het is geen woongroep. Wel een vrijblijvende gemeenschap waar je van elkaars kennis, kunde en gezelschap profiteert.

Zou het kunnen in de grote stad? Tuurlijk, waarom niet? Misschien niet in het hart van de stad, want op herrie zit men boven een zekere leeftijd niet meer te wachten, en zolang het centrum met vooral een veilig ov maar wel toegankelijk blijft. Een coupé voor ouderen in de Metro zou trouwens ook zo gek niet zijn.

Hofjes.

Ik las zelfs dat je ze hebt voor exclusief starters, voor 50plus en wie weet kunnen zelfs ouderen, die vroeger van één club lid waren en van lieverlee over de hele stad en randgemeenten zijn uitgewaaierd, in een gezamenlijk hofje hun ouwe herinneringen ophalen en koesteren. Lijkt mij een goed idee. Ik zal er onze bouwwethouder Kurvers binnenkort eens over aanschieten als in het woondebat de ouderen weer aangekeken worden als veroorzakers van de wooncrisis. De huur- of koopconstructie regelen we later wel maar een zelfbewoningsplicht leggen we nu al vast. Is per slot van rekening een goed besluit geweest van Kurvers.

Delen via: