Column: Mevrouw Pelger komt Vestia niet tegen in de hemel

3 november 2022

Een niet op de waarheid berust juridisch verwijt van Vestia over het weigeren van een huurwoning leidde er in 2021 uiteindelijk toe dat mevrouw Pelger uit de Tweebosbuurt een verbrijzelde ruggenwervel opliep. De vorige week vrijdag door euthanasie uit het leven gestapte heldin van de Tweebosbuurt kwam er nooit meer bovenop.

Dat vertelde haar zoon Joop Zinsmeister donderdagmiddag tijdens een druk bezochte uitvaartplechtigheid van Grarda Pelger, de heldin van de – inmiddels nagenoeg compleet gesloopte – Tweebosbuurt.

Zijn uitvoerige en aangrijpende betoog sloot Zinsmeister af met tekst en uitleg over de laatste vier donkere jaren van zijn moeder. Het was een episode, die Pelger veel leed maar ook landelijke bekendheid bezorgde als boegbeeld in de strijd tegen de sloop.
Zinsmeister: “Ondanks het aanvankelijke succes van de buurt bij de rechter die hun in het gelijk stelde, was Grarda er niet gerust op. ‘Zo makkelijk geven die hoge heren het niet op.’ ‘Wat is voor hen een uitspraak van een rechter waard.’ Zei ze. Van leugens keek ze niet meer op, maar toen ze een brief opende van de rechter in hoger beroep waarin bleek dat Vestia haar vals beschuldigde van het weigeren van een woning, viel ze achterover en verbrijzelde een ruggenwervel”.

Het was het begin van haar einde, aldus haar zoon: “Haar lichamelijke conditie was al niet optimaal, maar deze klap is ze niet meer te boven gekomen. Gedwongen moest ze verhuizen naar de Riebeekstraat en vele ongelukkige vallen later heeft zij afgelopen vrijdag haar leven beëindigd. Tot aan haar einde had ze humor, zoals deze: ‘Als er een hemel is en ik ben daar, dan kom ik in ieder geval niet die gasten van Vestia tegen.”

Mevrouw Pelger is 83 jaar geworden.

De volledige tekst van de toespraak van haar zoon is te vinden via deze link:

http://kjonker.blogspot.com/2022/11/in-memoriam-mevrouw-pelger.html

Delen via: