Vuurwerkverbod & aanwijzen Vuurwerkzones

21 maart 2019

Voorzitter,

50PLUS Rotterdam heeft net als waarschijnlijk alle partijen in deze raad in haar achterban voorstanders en tegenstanders als het letterlijk en figuurlijk gaat om het afschieten van vuurwerk.

Tenslotte zijn wij ouderen met deze prachtige traditie groot geworden.

Het gezellig om 12uur s’nachts met een glaasje in de hand naar buiten stappen en in grote saamhorigheid met de buren klinken op het nieuwe jaar. En dat alles gelardeerd met een mooie vuurpijl, wat sterretjes en een enkele stevige knal. Hoe mooi is de nostalgie van die sfeervolle Anton Piekbeelden. En hoe hard is de realiteit dat onze sfeervolle nostalgische nieuwjaarsnacht verworden is tot een ware oorlogsnacht.

In Rotterdam alleen al; 46 mensen met vuurwerkletsel. Zo’n 750 acties van politie en andere diensten in een nacht. 100 handhavers inzet in een nacht. Ca. 250.000 euro schade aan gemeentelijke eigendommen. 7 agressiegevallen tegen hulpverleners.

Zoveel inzet van overheidsmiddelen,

Zoveel gevaar en slachtoffers,

Zoveel materiële schade,

Zoveel angst bij mens en dier,

Het vraagt om ingrijpen, het vraagt om nieuwe tradities, om aanpassen van een feest dat uit de hand is gelopen.

 

En voorzitter,

Het is ons gelukt om niet meer te roken in kroegen.

Het is ons gelukt om niet meer dronken achter het stuur te kruipen.

Dus het zal ons ook lukken om met vuurwerk te stoppen.

En om nieuwe tradities te vinden die gezonder voor onszelf en beter voor de samenleving zijn.

Dus is 50PLUS Rotterdam als begin naar het einde van particulier vuurwerk voor verandering, voor het omdraaien van de regels. Dus akkoord met vuurwerkzones. Met het instellen van vuurwerkgebieden.

Maar wel wil 50PLUS Rotterdam dat de inwoner, de gebiedscommissies, de wijkraden, de wijkcomités nauw betrokken blijven tot de besluitvorming toe.

Voor deze garantie heeft 50PLUS Rotterdam een motie opgesteld.

Deze stap zoals nu voorgesteld door de burgemeester is geen symboolpolitiek. De politie-inzet wordt ermee gestructureerd en geconcentreerd. De veiligheid wordt ermee gegarandeerd en de overlast wordt erdoor beperkt. Het vraagt moed van alle aanwezige partijen om deze stap te durven maken en ik hoop dat elke partij die moed ook heeft.

 

De vergadering is terug te vinden via deze link.

Delen via: