Zwemmen of verzuipen

2 augustus 2021

Geacht college,

Rotterdam Swim, voorheen Rondje Noordereiland beleeft dit jaar haar 15de editie. Maar of dat ook zal gaan plaatsvinden is nog maar de vraag.  De organisatie wordt geplaagd door corona, tegenvallende subsidies en een gemeente die het gebeuren op heeft geblazen tot ene groot evenement met daarbij behorende gepeperde rekening. Een mooi sportevenement dreigt zo kopje onder te gaan.

De organisatie groeide langzaam van 12 deelnemers in 2008 naar 150 in 2011. Er werden goede doelen gesteund en bijgedragen aan een levendig en gevarieerd sportklimaat in Rotterdam. De mensen die mee hebben gezwommen, van de kant aangemoedigd en begeleid hebben of gewoon geïnteresseerd waren hebben de activiteit altijd zeer gewaardeerd.

Het bevreemd 50PLUS Rotterdam daarom ook dat de gemeente de organisatie door haar eisen de nek dreigt om te draaien.

Naar aanleiding van het voorafgaande heeft 50PLUS Rotterdam de volgende vragen aan het college van B&W:

 

  1. Waarom is de aanvullende eis ter gelegenheid van 5 jaar Rotterdam Swim niet weer afgezwakt?

 

In de eerste 4 jaar werd het deelnemersveld afgestemd op het aantal trappen en mocht de Rotterdam Swim elk jaar geleidelijk groeien van 12 in 2008, 50 in 2009, 100 in 2010 en 150 in 2011. Waarna er in 2012 de aanvullende eis van 1 goedgekeurde zitplaats op een gecertificeerde reddingsboot met gediplomeerd personeel is gekomen en hoe verhoudt zich dat tot andere open water zwemevenementen in Rotterdam en daarbuiten.

 

  1. Waarom is er geen enkele dienst die een subsidie wil verstrekken voor deze traditie waarbij deelnemers van jong tot oud in hartje Rotterdam op stilstaand water een toertocht kunnen zwemmen van 3 km rond het Noordereiland in hartje Rotterdam?

 

  1. Waarom is de Rotterdam Swim voor het eerst in haar 14-jarig bestaan aangemerkt als B-Evenement?

 

De kosten voor een B-evenement bedragen € 2.035,- dat is bijna een verveertienvoudiging van de leges die Stichting Aquarius in het verleden betaalden. Terwijl men niet meer deelnemers mag laten starten. Door alle extra kosten moet de deelname aan dit zwemfestijn € 80 per deelnemer gaan kosten wat het voor de man met de kleine beurs onbereikbaar maakt.

Omdat de volgende editie van Rotterdam Swim op zondag 29 augustus moet plaats vinden hopen we op en spoedige reactie en beter nog een bijdrage aan de activiteit dan wel het schrappen van de kwalificatie B-evenement.

 

 

We zien uw antwoorden graag tegemoet.

Delen via: