Paasweekend

6 april 2020

Geacht College,

Het coronavirus heeft bikkelhard toegeslagen in de samenleving, in de straten, de wijken, de steden, in Nederland, in Europa, in de wereld.
Eindelijk na een moeizame aanloop zijn de maatregelen die genomen worden overduidelijk: Mensen moeten binnenblijven of in ieder geval zoveel mogelijk als kan en mensen moeten een minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar houden om elkaar niet te besmetten.

Vele mensen zijn ondertussen al 3 weken in vrijwillige isolatie. Maar ook heel veel mensen zijn om vele valide maar ook om niet valide redenen nog niet overgegaan tot vrijwillige isolatie. En dat baart 50PLUS Rotterdam zeer maar dan ook zeer grote zorgen.
Het moge duidelijk zijn dat de vele mensen die als hulpverleners zich inzetten voor de zorg van ons als inwoners dag en nacht de weg op moeten. Het is duidelijk dat het kabinet daarnaast een aantal cruciale en vitale functies ook vrijstelt van binnenblijven. Deze mensen zijn dag en nacht in de weer om de mensen te verzorgen die ziek worden van het coronavirus

Met grote druk wordt er via de media, via het kabinet, via de gemeente, via sociale controle mensen opgeroepen om vooral zoveel mogelijk thuis te blijven. Met als uitzondering alleen die mensen die voor iemand moeten zorgen, niet thuis kunnen werken of de noodzakelijke boodschappen moeten doen.

Afgelopen weekend is het voorjaar definitief in ons land doorgebroken. En dat baart 50PLUS Rotterdam extra zorgen want mensen willen zo ontzettend graag naar buiten dat ze de oproep om binnen te blijven niet kunnen opvolgen. Met als gevolg dat afgelopen zaterdag en zondag het toch beduidend veel drukker was met mensen op straat, in de parken, in de winkels.

Komend weekend hebben we in Nederland een lang paasweekend. Het grootste gedeelte van Nederland als ook onze omliggende landen hebben dan verlof. Onze minister-president is op alle mogelijke manieren de toeristen voor het komende paasweekend aan het weren uit ons land. In zijn beste Duits en in zijn beste Frans roept hij onze buurlanden op om niet naar Nederland te komen. 50PLUS Rotterdam begrijpt zelfs dat de grenzen gedeeltelijk dicht gaan voor de toeristen. Een prima plan wat betreft 50PLUS Rotterdam.

Om de enorme piek van coronazieken te drukken zal dat ook echt moeten gebeuren. Maar dat is niet genoeg want onze eigen inwoners moeten dan natuurlijk ook het advies van het kabinet opvolgen zodat de piek aan coronazieken blijft afnemen. Om dat te garanderen lijkt het 50PLUS Rotterdam het beste plan dat ook de Rotterdammer het komend paasweekend binnenblijven.

Vandaar het volgende verzoek van 50PLUS Rotterdam aan de burgemeester:

 

1. Kan de burgemeester aanstaand paasweekend ook de eigen bewoners verplichten binnen te blijven?

 

Wij zien uw antwoord graag tegemoet.

Delen via: