Kritiek van de VN op het Rotterdamse woonbeleid

6 februari 2022

Geacht college,page1image24291456

In april 2021 hebben vijf rapporteurs van de Verenigde Naties in een brief aan de Rijksoverheid hun zorgen geuit over het woonbeleid van Rotterdam. In het bijzonder maken de rapporteurs zich zorgen over de sloop van sociale huurwoningen in de Tweebosbuurt. De rapporteurs vermoeden dat de sloop in strijd is met het recht op huisvesting van de bewoners.

In een reactie op de VN-brief liet u in juni weten ervan overtuigd te zijn dat het Rotterdamse woonbeleid niet in strijd is met de mensenrechten. U kondigde daarbij aan in gesprek te willen gaan met de VN-rapporteurs.
In een op 31 december gepubliceerd interview1, dat AD-verslaggever Peter Groenendijk had met de burgemeester, wordt gemeld, citaat: “Ik heb ze uitgenodigd om uit te leggen wat we hier doen. Ik heb nog steeds geen reactie gehad”1.

Het lijkt 50PLUS Rotterdam van groot belang om de betrouwbaarheid van ons college van Burgemeester en wethouders te garanderen dat er toch ingezet wordt op een reactie van de VN. Het beticht worden van in strijd handelen met de mensenrechten vraagt om te willen weerleggen als bestuur.

Hierover heeft 50PLUS Rotterdam de volgende vragen:

  1. Is er sinds eind december al een reactie ontvangen van de VN? En zo ja, kunt u deze met ons delen?
  1. Hoelang wacht u nog op een reactie alvorens zelf wederom actie te ondernemen richting de VN?
  2. Wat vindt u ervan dat de VN niks van zich laat horen, terwijl de kritiek in de brief toch niet mals was?
  3. Is de VN op de hoogte dat u de mening van de VN, dat Rotterdam in strijd met de mensenrechten handelt, niet deelt?
  4. Bent u het met mij eens dat het opvallend is dat de VN een kritische brief schrijft over uw woonbeleid en dan vervolgens een uitnodiging om daarover uitleg te krijgen negeert?

 

We zien uw antwoorden graag tegemoet.

 

 

1                               https://www.ad.nl/rotterdam/het-jaar-volgens-burgemeester-aboutaleb-waarom-is-die-luidruchtige-minderheid-interessanter~ae836290/
Delen via: