Energiearmoede onder ouderen

3 november 2021

Zo’n 550.000 Nederlandse huishoudens leven in zogeheten energiearmoede1. Zij hebben een hoge energierekening, meestal een slecht geïsoleerd huis en een laag inkomen. Dat concludeert onderzoeksorganisatie TNO, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2019 voor ruim 6,1 miljoen huishoudens.

Het is duidelijk dat de energieprijzen vooral ook die oudere bewoners raken die afhankelijk zijn van een klein pension of AOW. Pensioenen en AOW die helaas nog steeds niet geïndexeerd worden en waardoor de koopkracht van vooral ouderen hard achteruitlopen. Door de explosie van de energie kosten, welke helaas voor een groot deel uit belastingen bestaan, is er in een rap tempo een energie armoede ontstaan.

50PLUS Rotterdam komt op voor de belangen van de ouderen binnen de gemeente Rotterdam. 50PLUS Rotterdam heeft met betrekking tot deze schrijnende situatie een aantal vragen;

  1. Heeft het college inzicht in het aantal huishoudens dat getroffen is door en stijgende energieprijzen waardoor er energie armoede ontstaat binnen de gemeente Almere?
  2. Heeft het college inzicht in het percentage van ouderen getroffen zijn door energiearmoede in Rotterdam?
  3. Is het college voornemens om inwoners die direct getroffen zijn door de stijging vande energieprijzen en hierdoor in de energie armoede terecht zijn gekomen

    tegemoet te komen?

  4. Als het college de bewoners tegemoet gaat komen kunt u aangeven hoe u dit gaataanpakken en in welke vorm?
  5. Kan het college aangeven wanneer u hier iets aan gaat doen hoe de inwoners metde gemeente contact op kunnen nemen om eventueel aanspraak te maken op regelingen van de gemeente die de directe nood kunnen ledigen?

Mochten andere fracties al schriftelijke vragen gesteld hebben wil 50PLUS Rotterdam graag deze vragen ter aanvulling indienen.

We zien uw antwoorden graag tegemoet.

 

1 NOS

Delen via:

Er is nog geen antwoord.