6 miljoen kilo vuurwerk in Rotterdamse Haven?

15 november 2020

Geacht college,

Corona heeft grote invloed op ons leven, ook bij het vieren van Oud en Nieuw. Waar jaarlijks voor miljoenen euro’s de lucht in geschoten wordt om de feestvreugde te onderstrepen en de boze geesten van het oude jaar weg te jagen zal dat door de Coronacrisis niet meer plaatsvinden. De komende jaarwisseling zullen we het met andere middelen moeten doen. Door het vuurwerkverbod geen gillende keukenmeiden en geen spetterende kleuren aan de hemel.

Maar al dat vuurwerk bestel je niet zomaar af. Erger, het is al lang onderweg van China naar Rotterdam. Naar verwachting zijn er 1000 containers met vuurwerk onderweg naar Rotterdam. Containers vol vuurwerk die eenmaal in de haven van Rotterdam gelost geen doorvoer naar de consument meer zullen vinden.

Zo ontstaat er een situatie waar grote hoeveelheden vuurwerk straks in de Rotterdamse haven wordt opgeslagen. Het vermoeden is dat het zeker om 6 miljoen kilo explosief materiaal gaat(1). De onverkochte containers vuurwerk vormen volgens de DCMR geen risico en hebben we in de haven protocollen voor gevaarlijke stoffen. Maar de experts van vuurwerk wijzen op de risico’s waarbij enkele recente vuurwerkrampen de trieste voorbeelden zijn.

20 jaar geleden vloog er in Enschede een loods met 900 kilo vuurwerk in brand. Door de ontstane kettingreactie ging er totaal 177 ton de lucht in. Er vielen 23 doden, onder wie vier brandweermannen, ongeveer 950 mensen raakten gewond en 200 woningen werden verwoest, circa 1500 woningen buiten de wijk en circa 500 omliggende bedrijven raakten zwaar beschadigd; 1250 mensen raakten dakloos.

Sinds deze ramp is de vuurwerkopslag aan strenge regels gelegd! De gebruikelijke bunkers zijn uitgerust met speciale deuren, sprinklerinstallaties, en meer veiligheidsvoorzieningen.

Volgens het ministerie is een deel van de 40 miljoen euro, die de vuurwerkbranche ontvangt ter compensatie van het verbod, bedoeld om te helpen met de opslag van het overschot aan vuurwerk.

50PLUS Rotterdam wil een ramp als in Enschede zeker voorkomen en wil het volgende van het college weten:

  1. Is het college op de hoogte dat containers vol vuurwerk naar Rotterdam onderweg zijn en zo ja of de containers al in de haven opgeslagen zijn?
  2. Voldoen deze containers aan de regels vuurwerkopslag?
  3. Is er zicht op hoe en wanneer de vuurwerkbranche het ongebruikte vuurwerk gaat vernietigen?
  4. Hoe lang mogen de containers met onverkocht vuurwerk in de haven opgeslagen staan?
  5. Is er een scenario voor wat er met het verkochte en geleverde vuurwerk gaat gebeuren als het langer dan een week in de haven staat opgeslagen?
  6. Heeft het college een noodscenario voor de meest kwetsbaren bewoners van rond de opslag in de haven?
  7. De vuurwerkbranche krijgt een compensatie voor gederfde inkomsten, wordt Rotterdam ook schadeloos gesteld voor de opslag van vuurwerk containers die vervolgens niet doorgevoerd kunnen worden?
  8. Wie draaien er op voor de kosten van vernietiging van dit vuurwerk? (Inschatting is ca. € 4,50 per kilo)

 

Wij zien uw antwoorden graag tegemoet.

1 https://www.nu.nl/binnenland/6090351/onduidelijk-waar-miljoenen-kilos-vuurwerk-opgeslagen-worden-en-wie- betaalt.html?fbclid=IwAR0mW0gXP4AzvVCEAqFnQEkqFOMm6C_XnApfuG4gSciuVs9604Y5XbqpjjU
Delen via:

Er is nog geen antwoord.