Actualiteit: Sluiting Elly’s Place in Zevenkamp

19 december 2019

Geachte voorzitter,

50PLUS Rotterdam ontving een verontruste mail van het wijkcomité Zevenkamp over een dreigende sluiting van Elly’s Place in Zevenkamp.

Elly’s Place is een 2de handswinkeltje gevestigd aan het Ambachtsplein in de wijk Zevenkamp. Elly’s 2de handswinkeltje zit om niet in het pand van Orange Capital die de eigenlijke verhuurder is van het pand. Naast Elly’s Place zit ook Albert Hein in het pand. Met de inkomsten uit het 2de handswinkeltje van Elly wordt een voedselbank voor de buurt gerund. Een duidelijk win/win situatie waar ook de gemeente Rotterdam zeer content mee is. Rond de gehele locatie aan het Ambachtsplein is een convenant afgesloten tussen Albert Heijn, de Gemeente en Oranje Capital.

Het Ambachtsplein wordt gerenoveerd en in de toekomst zal er geen plaats meer zijn voor een 2e handswinkeltje waarin ook de voedselbank gevestigd is. De renovatie van het plein laat echter nog minimaal 2 jaar op zich wachten. Tot de tijd dat de renovatie ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden is er eigenlijk de gedoogsituatie dat Elly’s Place op haar locatie zou kunnen blijven. Voortzetting van de winkel in een sloopruimte is namelijk zeer wenselijk in deze winter en feesttijd waar veel mensen in armoede het nog zwaarder hebben als in andere jaargetijden.

Nu heeft Oranje Capital Elly echter verzocht de verkoop van tweedehandse artikelen te staken omdat dit niet past in de “lookandfeel” van hetgeen Orange Capital wil neerzetten. De activiteiten voor de voedselbank mogen wel doorgang blijven vinden ondanks dat een voedselbank ook niet past in een “lookandfeel” ervaring die Orange Capital voor ogen heeft. Zoals hierboven al aangegeven is het winkeltje wel de enige bron van inkomsten om de voedselbank draaiende te houden. Met het stoppen van het bestaansrecht van het 2dehandswinkeltje Elly’s Place vervalt ook het bestaansrecht van de voedselbank.

In een telefoongesprek met Elly geeft Orange Capital aan dat als de gemeente afspraken niet nakomt, Oranje Capital ook de gebruikersovereenkomst met de gemeente en de ruimte van Elly stopt.

Het lijkt erop dat de winkel van Elly een speelbal is geworden van grote partijen, Orange Capital, Albert Heijn en de gemeente.
Elly is overvallen door dit onverwachte besluit van Oranje Capital en ziet zeker op deze korte termijn geen enkele kans haar activiteiten elders in de wijk voort te zetten.

50PLUS Rotterdam is zeer onaangenaam verrast door deze verontrusten mail van het wijkcomité Zevenkamp met bovenstaand bericht.
50PLUS Rotterdam wil, gezien de urgentie van de situatie, tijdens de actualiteitenraad van donderdag 19 december 2019 in debat met het college over wat hier aan de hand is. Ook wil 50PLUS Rotterdam van het college horen wat er kan en moet gebeuren om dit debacle te voorkomen zo net voor het kerstreces!

Delen via: