Aanvraag debat Cie Corona: Rotterdams verpleegtehuis nalatig; helft dementerende ouderen overleden!

9 april 2020

Geachte Commissiegrifier,

Zeker vijftien dementerende ouderen van Rotterdams verpleeghuis De Leeuwenhoek zijn de afgelopen drie weken vermoedelijk bezweken aan de gevolgen van het coronavirus, schrijft NRC vandaag 9 april. Het betreft hier een verpleegtehuis van Humanitas.

Verder blijkt dat de besmetting met corona in verpleeg- en verzorgtehuizen extreem hoog is. Ook is verdrietig genoeg het aantal mensen die overlijden aan corona in verpleeg en verzorgingstehuizen het hoogst.

Uit de berichtgeving geven alle verzorging en verpleegtehuizen aan dat ze zich houden aan alle richtlijnen die uitgevaardigd worden door het kabinet.

Maar vanwege het tekort aan hygiënemateriaal (mondkapjes, beschermende kleding, handschoenen ed) worden zowel de cliënten van de verpleegtehuizen als ook het verplegend personeel ziek.

Het is 50PLUS Rotterdam zelfs al ter ore gekomen dat in sommige tehuizen het zo de spuigaten uit loopt dat het management besloten heeft om zieke en gezonde mensen bij elkaar te laten op te vangen.

Deze problematiek staat natuurlijk niet op zichzelf want de controle is moeilijk te realiseren. 50PLUS Rotterdam heeft vragen en zorgen over deze situatie.

  • Wat kan er gebeuren om de besmettingen in de verpleeg en verzorgingstehuizen te minimaliseren?
  • Wie bepaalt (gemeente, verpleeghuizen, ?) om in te grijpen nu het zo mis gaat ?
  •  Hoe kan er ingegrepen worden en gezorgd worden dat mensen niet in aanraking met elkaar komen?
  •   Heeft de gemeente hier een rol in?
  • Houdt de gemeente zich op de hoogte van wat er gebeurt in de verpleeg- en verzorgingstehuizen in Rotterdam?
  • Weet het college de stand van zaken (aantal zieken en doden) in de verpleeg- en verzorgingstehuizen in Rotterdam?
  • Heeft de gemeente instrumenten om in te grijpen nu het zo mis gaat in de verpleegtehuizen?

Tijdens de vergadering van de commissie Corona op 16 april 2020 wil 50PLUS Rotterdam deze problematiek voorleggen. Wij verzoeken u derhalve deze aanvraag toe te voegen aan de agenda van de commissievergadering.

Delen via: