Aanvraag Actualiteit: Verkeerschaos bij Erasmus MC legt een drama voor mensen bloot!

16 augustus 2022

Geachte voorzitter,

We konden er met z’n allen op wachten en jazeker het is dan ook eindelijk gebeurd, de verkeerschaos bij Erasmus MC, bij Rijndam Revalidatie, het woongebouw Parckhove was gisteren 15 augustus niet te overzien1. Urenlang stonden bezoekers van het Erasmus MC vast in de parkeergarage en daarbuiten kon niemand het ziekenhuis in.

Stelt u het zich toch eens voor, je man, je vrouw, je kind, je kleinkind ligt in het ziekenhuis en het enige vertier dat deze vaak ernstig zieke mensen hebben is de visite die ze trouw van hun familie en vrienden krijgen. Uit persoonlijke opgedane ervaring kan ik u vertellen dat toen ik in Coronatijd een levensbedreigende operatie moest ondergaan in het Erasmus MC en ik dus vanwege corona niemand op visite mocht krijgen, het ziek zijn en alleen voelen vele malen zwaarder viel. En wat dacht u van het thuisfront dat in onzekerheid leefde en zo ontzettend graag mij in levenden lijve aan het bed hadden willen steunen.

En die trouwe visite van een bejaarde man aan zijn vrouw waar hij al 50 jaar mee samenleeft. Die oude man gaat natuurlijk niet eenmalig op visite maar dat doe je als echtgenoot of vader en moeder vaak wel twee keer op een dag en dat ook nog eens elke dag weer opnieuw. Net zolang tot je dierbare weer beter is en naar huis mag of dat je verdrietig genoeg afscheid moet nemen van je geliefde. Het leven van mensen komt volledig op zijn kop te staan als een van je beminden in een ziekenhuis of een revalidatiecentrum of een verzorgingstehuis terechtkomt.

En dan zorgt de gemeente Rotterdam ervoor dat je nog eens extra belast wordt door de toegangswegen van deze publieke gebouwen te blokkeren door wegwerkzaamheden of afzettingen of eenrichtingsverkeer of Joost mag weten wat voor rare infrastructurele opstoppingen diezelfde gemeente wel niet kan bedenken elke keer weer opnieuw.

50PLUS Rotterdam vindt het onacceptabel zoals er met deze kwetsbare groep mensen omgegaan wordt als het gaat om de verbouwingen van ons wegennet in de stad.

Vele vragen spoken ons door het hoofd bij 50PLUS Rotterdam.

  • Hoe heeft dit nu zo fout kunnen lopen gisteren?
  • Hoe wordt er omgegaan met de omwonenden bij dit soort grootschalige en ingrijpende verkeersaders?
  • Is er serieus van tevoren niet gekeken hoe de afhandeling van het altijd drukke verkeer bij een ziekenhuis moest plaatsvinden?
  • En ook al zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio, dat het geen gevolgen heeft voor de hulpdiensten rijst na dit debacle van gisteren toch de vraag of dit ook werkelijk het geval is geweest en zal zijn de komende periode?
  • Hoe kunnen de omleidingsroutes de Westersingel verder aangescherpt worden?

Het afsluiten van de Westersingel heeft namelijk nogal wat impact voor de omleiding van het gebruikelijke verkeer op deze weg. Het is een doorgaande route en die dichtgooien betekent nogal wat. Hoe kunnen de omleidingsroutes de Westersingel verder aangescherpt worden?

  • Hoe is de zorginstelling Rijndam Revalidatiecentrum nog bereikbaar de komende periode dat er wegwerkzaamheden zijn?
  • Hoe moeten de bewoners van het woongebouw Parckhove, dat tussen het ziekenhuis en de Westersingel ligt met hun auto thuiskomen?
  • En natuurlijk wil 50PLUS Rotterdam weten hoe het college structureel denkt om te gaan in de toekomst met de vele ouderen die dagelijks door onze stad rijden op weg naar hun geliefden in verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en revalidatiecentra?

De wegen in Rotterdam zijn voortdurend opgebroken vanwege herstelwerkzaamheden, veranderingen en verbouwingen. 50PLUS Rotterdam juicht het natuurlijk ontzettend toe dat wij als Rotterdam een dynamische stad zijn die in de vaart der volken meegroeit en verandert met de samenleving. Zo is duidelijk dat binnenkort het college voornemens de Roseknoop op Rotterdam Zuid onder handen te gaan nemen. Dit is een van de drukste verkeersaders en 50PLUS Rotterdam is het samen met het college volledig eens dat dit verkeerspunt een herinrichting dringend nodig heeft. Maar met het afsluiten van de Roseknoop komen de omliggende wijken, het gebied tussen de 2e Rosestraat, Colosseumweg, Laan op Zuid, Beijerlandselaan, Hilledijk/Putselaan en het Varkenoordseviaduct ook zwaar in de verdrukking en worden voor in- en uitgaand verkeer onbereikbaar.

  • Hoe worden al die mensen (op Zuid wonen zo’n 200.00 mensen die van af en toe tot zeer frequent gebruik maken van de Roseknoop) die daar wonen in deze grootscheepse renovatie de komende periode meegenomen om te voorkomen dat er net zoals gisteren een volkomen chaos uitbreekt en de schade niet meer te overzien is?
  • Hoe ziet het plan (plan B) eruit om de bewegingsschade voor de omwonenden zoveel mogelijk binnen de perken te houden?

Over deze en andere vragen wil 50PLUS Rotterdam graag met het college in gesprek gaan tijdens de Actualiteitenraad van 25 augustus 2022. De reden waarom 50PLUS Rotterdam niet overgaat tot schriftelijke vragen maar het graag behandeld ziet in een actualiteitenraad is omdat het haast heeft om snel antwoord en inzicht te krijgen in de chaos die zich gisteren in onze stad heeft voorgedaan.

 

 

 

 

Delen via: