Aanvraag Actualiteit: Stemlokalen in alle verpleeg- en verzorgingstehuizen!

21 december 2021

Geachte voorzitter,

De verkiezingen zijn op woensdag 16 maart 2022. Alle politieke partijen staan in de startblokken om campagne te gaan voeren. Hoe ontzettend vervelend dat de coronamaatregelen roet in het eten strooien en al die enthousiaste hunkerende campagnevoerders nu worden afgeremd.

Een ‘harde’ of ‘totale’ lockdown is over Nederland neergedaald en gezien de halfslachtigheid waarmee dit demissionaire kabinet de maatregelen die nodig zijn om deze coronapandemie onder de knie te krijgen, afkondigt, belooft dat geen garantie voor de nabije toekomst.

De kans is groot dat de hele winter of in ieder geval de hele periode dat het koud blijft en dat coronavirusje blijft rondzwerven de kans op besmettingen gigantisch blijft en de kans dat wij dus opgescheept blijven zitten gedurende de winter met coronamaatregelen is bijna gegarandeerd.

Voor onze ouderen is dat een extra zware tijd waar eenzaamheid op de loer ligt en de kans dat de gezondheid er op achteruit gaat zeker aanwezig is. Naarmate de winter vordert zal ook nog de weerstand van onze oudere medemens af gaan nemen. Als dan aan het eind van die lange winter de senioren dan ook nog noodgedwongen buiten de deur naar drukke stemlokalen moeten om hun stem uit te gaan brengen op een van de vele politieke partijen die onze stad zullen gaan aandoen, zelfs als ze drie dagen naar de stembus mogen gaan, zal het ernaar uitzien dat velen van hen het dan zullen laten afweten.

Hoe vervelend is dat voor ons democratische proces als we een zeer aanzienlijke bevolkingsgroep de kans ontnemen om gebruik te maken van hun democratische recht om te kunnen stemmen.

50PLUS Rotterdam vindt daarom dat vooruitlopend op het stemmen er rekening gehouden moet worden met onze ouderen. De manier om de ouderen te ontlasten is door stembureaus in te richten in alle verpleeg- en verzorgingstehuizen in Rotterdam. Hiermee is de kans op besmetting van onze ouderen het minst en laten we ze niet in de kou staan bij de stembureaus.

Om dit goed en deskundig te organiseren is het wel noodzakelijk dat hierover vroegtijdig een besluit genomen wordt.

Vandaar dat 50PLUS Rotterdam hierover in de komende actualiteitenraad op 23 december 2021 met de burgemeester het gesprek wil voeren.

Delen via: