Aanvraag Actualiteit: Rotterdam zorgt ervoor dat alle inwoners gelijk behandeld worden!

7 juni 2020

Geachte voorzitter,

Met stijgende verbazing die geleidelijk aan om aan het slaan is in een groeiende boosheid heeft 50PLUS Rotterdam in de Telegraaf het artikel ‘Senioren ontmoedigd om terrasje te pikken’1 tot zich genomen. Ook in het Haarlems Dagblad2 laat de voorzitter Hildo Makkes van den Deijl van de Koninklijke Horeca Nederland zich stevig discriminerend uit over het feit dat ouderen slechts beperkt mogen gebruikmaken van terrassen. Horeca Nederland denkt dat anders een verdere versoepeling van de coronamaatregelen voor de horeca niet van de grond komt.

50PLUS Rotterdam wil veel verder gaan dan de ouderenbond ANBO die het een verkapte toegangsverbod voor zijn achterban vindt en het onacceptabel acht. Als het aan 50PLUS Rotterdam ligt zijn dit dermate discriminerende uitspraken dat 50PLUS Rotterdam vindt dat in de afspraken die de gemeente Rotterdam maakt met de horeca-ondernemers om open te mogen zijn een antidiscriminatie beding om ouderen te weigeren opgenomen dient te worden.

50PLUS Rotterdam heeft een aantal vragen aan het college van B&W om te horen hoe het college aan deze onwenselijke situatie aandacht gaat besteden:

 1. 50PLUS Rotterdam wil van het college weten wat het college vindt van de uitlatingen van Horeca Nederland dat ouderen niet welkom zijn in horecagelegenheden?
 2. Is het college van B&W het met 50PLUS Rotterdam eens dat het weigeren van ouderen in horecagelegenheden een tweedeling in de samenleving teweegbrengt?
 3. 50PLUS Rotterdam wil weten of het college van B&W ook al dergelijke verwerpelijke praktijken in de Rotterdamse horeca tegen gekomen is?
 4. Is het college van B&W bereidt om aan de horeca te laten weten dat het discriminerend en dus onacceptabel is dat ouderen geweerd worden in de horecagelegenheden?
 5. In het kader van corona worden met de horeca in Rotterdam afspraken gemaakt onder welke voorwaarden de horeca open mogen zijn. Is het college van B&W met 50PLUS Rotterdam eens dat een antidiscriminatie beding om ouderen te weigeren in de voorwaarden in het kader van corona opgenomen dienen te worden?
 6. 50PLUS Rotterdam is zeer onaangenaam verrast door de uitlatingen van horeca Nederland. Vandaar dat 50PLUS Rotterdam op de kortst mogelijke termijn, tijdens de actualiteitenraad van donderdag 11 juni 2020 met het college van B&W in debat wil over hoe wij als Rotterdam gaan voorkomen dat ook in Rotterdam discriminatie van ouderen door de Horeca gaat plaatsvinden.

  1. 1  https://www.telegraaf.nl/nieuws/805663918/senioren-ontmoedigd-om-terrasje-te-pikken
  2. 2  https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200507_63890416/woede-terrasverbod-ouderen-voorzitter-koninklijke-
  horeca-afdeling-haarlem-maakt-veel-los-met-uitspraak
Delen via: