Aanvraag Actualiteit: Ouderenzorgorganisaties slaan alarm, vrees voor ‘coronatsunami’

22 november 2021

Geachte voorzitter,

In een aantal dagbladen verscheen deze ochtend het bericht dat ouderenorganisatie ActiZ groot alarm slaat over de nieuwe coronagolf. Volgens de belangenorganisatie komen kwetsbare ouderen en chronisch zieken steeds vaker zonder hulp te zitten. Volgens ActiZ is het niet meer bij te benen voor de zorgmedewerkers. “Het ziekteverzuim onder medewerkers stijgt snel, door het coronavirus zelf en de quarantaine maar ook door het bijna bovenmenselijke werk dat ze al bijna twee jaar onder hoge druk leveren”. Bovendien raken steeds meer medewerkers én bewoners besmet.

Dagelijks testen 300 verpleeghuisbewoners positief, het hoogste aantal besmettingen sinds februari dit jaar. Ook de sterftecijfers lopen op naar gemiddeld 14 per dag. Dat is gelukkig wel lager dan in eerdere golven, toen dagelijks ruim 50 verpleeghuisbewoners.

De koepelorganisatie stelt ook dat het aantal besmettingen onder kwetsbare ouderen, thuis en in verpleeghuizen, in de afgelopen weken met „een paar honderd procent” is toegenomen. “We drukken nu het tsunami-alarm in, maar er is geen hoger gelegen gebied om naartoe te vluchten. In veel regio’s is geen plek meer om mensen uit het ziekenhuis op te vangen of mensen die thuis vastlopen zorg te bieden”, aldus ActiZ. Volgens de organisatie dreigt er vooral in de situatie thuis, achter de eigen voordeur, zich een “nieuwe stille ramp” te voltrekken.

Ook 50Plus Rotterdam maakt zich ongerust. Het is voor iedereen duidelijk dat Nederland en dus ook Rotterdam in een zoveelste coronagolf terecht aan het komen is. De trauma’s van de eerste golven waar ouderen in een onleefbare situatie terecht kwamen, vele ouderen in een isolement verkeerden en helaas vele ouderen vanwege de ernstige besmettingen overleden staan nog scherp op ons netvlies.

Ondanks dat 50PLUS Rotterdam zich realiseert dat de gemeente niet de scepter zwaait in de verpleegtehuizen en in de thuiszorg gaat 50PLUS er wel vanuit dat er met het oog op de vorige drie coronagolven er nauw contact en afstemming is tussen het college en de verpleegtehuizen over hoe deze nieuwste aankomende golf te gaan opvangen voor onze ouderen in de stad.

50PLS Rotterdam stelt zich dan ook de vraag of het college op de hoogte is gesteld van de noodkreet van Actiz? En hebben Rotterdamse zorginstellingen al bij de gemeente aangeklopt hierover? Ook vraagt 50PLUS Rotterdam zich af hoe de situatie in Rotterdam is in de verpleeghuizen en de thuiszorg? Hoeveel kwetsbare ouderen en chronisch zieken ontvangen momenteel geen of onvoldoende zorg? En zoals al eerder gesteld, 50PLUS Rotterdam neemt aan dat er een actieplan naar aanleiding van de vorige coronagolven is ontwikkeld hoe de zorg voor ouderen in deze moeilijke nieuwe coronagolf wel te garanderen is.

50PLUS Rotterdam gaat er van uit dat we geleerd hebben van de eerste golven hoe de ouderen beter te kunnen opvangen. Echter deze laatste signalen van Actiz zijn zeer verontrustend en omdat de nieuwe coronagolf voor de deur staat vraag heeft het hoge haast te bezien hoe de gemeente voorbereid is op deze nieuwe golf die wederom vooral veel ouderen zal treffen. 50PLUS Rotterdam wil dan ook graag met de wethouder in gesprek tijdens de Actualiteitenraad van 25 november 2021 om hierover te spreken.

Delen via: