Aanvraag Actualiteit: Maakt kerstverlichting nu ook al de bomen en de sfeer in de stad kapot?

6 december 2021

Geachte voorzitter,

Ondertussen heeft de actualiteiten-aanvraag van 50PLUS Rotterdam en Leefbaar Rotterdam over het niet plaatsen van de kerstboom voor het stadhuis op de Coolsingel, de gemoederen van de Rotterdammer en de media doen oplichten(1,2,3). Gelukkig blijkt door miscommunicatie dat de kerstboom wel geplaatst wordt (en as we speak zelfs geplaatst is) maar dat slechts de traditionele ontsteking van de kerstverlichting met vele Rotterdamse gasten vanwege de coronamaatregelen niet kan plaatsvinden.

Het stelt 50PLUS Rotterdam enorm gerust te merken dat het stadsbestuur niet voornemens is de traditie van de hemelhoge kerstboom voor het stadhuis die statig en overvloedig verlicht de wacht houdt over haar burgers gedurende de feestdagen om zeep te helpen.

Daarmee is wat dat betreft een misverstand uit de wereld geholpen en is de ingediende actua van zaterdag 04 december jl. ‘Corona maakt al zoveel kapot en nu ook nog de sfeer in de stad?’ niet meer in deze vorm aan de orde. Echter zoals ook in het AD-artikel ‘Genoot u ook altijd zo van die kerstlichtjes op de Coolsingel? Helaas, ze komen nooit meer terug’1 ook aankaart is het deel van de actualiteiten-aanvraag dat alle sporadische bomen op de Coolsingel niet meer aangelicht zullen worden door duizenden kleine lichtjes. Vanwege ecologische redenen volgens een woordvoerder van de gemeentelijke dienst ‘Stadsontwikkeling Rotterdam’.

Daarvoor in de plaats komt er dit jaar een alternatieve sfeerverlichting via felle gekleurde laserstraal die over de hele Coolsingel schijnt. Volgens de gemeentelijke dienst zal dit eenmalig zijn maar zeker is in ieder geval dat de duizenden warme kerstlampjes niet meer terug zullen komen in de bomen en in het straatbeeld van de Coolsingel.

50PLUS Rotterdam is ontdaan dat de duizenden kerstlampjes na de verbouwing van de Coolsingel niet teruggehangen zijn in de bomen op de Coolsingel en vindt daarin de Urban Department Store (UDS), het collectief van winkeliers en pandeigenaren in het centrum aan haar zijde1. Het UDS is blij met de alternatieve laserverlichting maar hoopt dat volgend jaar toch de traditionele kerstverlichting in onze bomen op de Coolsingel weer worden gedrapeerd.

Het brengt 50PLUS Rotterdam tot vragen zoals waarom de kerstsfeer met de warme kerstverlichting na de verbouwing van de Coolsingel vervangen wordt door de bionische laserstralen die weinig tot niets met kerst van doen hebben. 50PLUS Rotterdam is erg benieuwd naar de uitleg van de wethouder welk kwaad de verlichting aan de bomen doet en waarom dat via die door merg en been gaande laserstralen dan niet wordt veroorzaakt. Mochten de snoeren met de kerstverlichting beknelling van de schors van de bomen veroorzaken doet zich de vraag voor of daar geen oplossing voor te bedenken is. Zo kunnen bijvoorbeeld gewoon jaarlijks na de decembermaand van de traditionele feesten waar jong en oud in deze donkere dagen van het jaar energie uit putten, de snoeren met de lampjes verwijderd worden. Ook is het natuurlijk mogelijk dat de snoeren een paar maten te groot in de bomen gedrapeerd worden zodat de takken in een ruim jasje van lichtsnoeren gewikkeld zijn en lustig kunnen uitdijen. In dat geval is jaarlijkse verwijdering met de daarbij komende kosten natuurlijk drastisch terug te brengen. Altijd fijn voor de schatkist van de gemeente.

Al bij al voor 50PLUS Rotterdam reden genoeg om aanstaande donderdag 09 december 2021 tijdens de Actualiteitenraad met de burgemeester en de verantwoordelijk wethouders hierover in gesprek te gaan. Want nu kan de stekker nog in al die lichtjes die ergens op de zolder van de gemeente liggen opgeslagen, geplugd worden maar dat vraagt wel directe actie. Stadsbestuur geef ons licht en sfeer en laten wij onze bomen aan schijnen in kerstsfeer in plaats van met harde laserstralen opbeamen.

 

  1. https://www.ad.nl/rotterdam/genoot-u-ook-altijd-zo-van-die-kerstlichtjes-op-de-coolsingel-helaas-ze-komen-nooit-meer- terug~a8596ff9/
  2. https://dagblad010.nl/Politiek/50plus-wel-of-geen-kerstboom-bij-stadhuis-wordt-erezaak#.Ya4G2ZJA94g.twitter
  3. https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/40093/niet-alleen-een-kerstboom-maar-ook-een-lasershow-op-de-coolsingel
Delen via: