Aanvraag Actualiteit: Hoe onmenselijk kun je zijn als bestuur, als overheid?

7 februari 2022

Geachte voorzitter,

Als mens maar ook als raadslid van 50PLUS Rotterdam vloog ik, als door een horzel gestoken, op toen ik deze kop ‘De deurwaarder kan ondanks alle beloften zomaar bij een deel van de toeslagenouders op de stoep staan’ las in de Trouw1 van vandaag.

‘Vanaf eind deze week mogen deurwaarders weer particuliere schulden gaan innen bij gedupeerde toeslagenouders. Naar schatting 750 erkende gedupeerde ouders kunnen daardoor acuut in de problemen komen: ze kunnen bijvoorbeeld uit hun huis worden gezet. Er is “geen garantie” dat dat niet gebeurt, schreef staatssecretaris Aukje de Vries dit weekend aan de Tweede Kamer, al zijn er wel afspraken met de koepels van gerechtsdeurwaarders gemaakt die dat moeten voorkomen.’ schrijft de krant.

Het gaat over een groep ouders die schulden heeft openstaan bij bijvoorbeeld de woningbouwvereniging, het energiebedrijf of de zorgverzekering. Omdat het wettelijke moratorium op de schulden van de toeslagenouders afloopt zouden deze mensen niet meer beschermd zijn tegen deurwaarders die deze mensen nu alsnog zomaar de straat op kunnen zetten.

50PLUS Rotterdam vindt dit onacceptabel, in wat voor een Kafkaiaans land leven wij dat dit zomaar kan. Net als de voltallige Tweede Kamer kan 50PLUS Rotterdam niet accepteren als de gedupeerde ouders opnieuw met deurwaarders te maken krijgen, terwijl de overheid hun financiële problemen nog steeds niet heeft gecompenseerd.

50PLUS Rotterdam hoeft hier niet te lang over na te denken en wil op de kortst mogelijke termijn met het college in gesprek om dit te voorkomen.
50PLUS Rotterdam wil graag met het college van B&W in gesprek gaan tijdens de Actualiteitenraad van 10 februari 2022 om van het college te horen hoe dit voorkomen kan worden in Rotterdam. Om hoeveel gezinnen, inwoners gaat het in Rotterdam? Wat kan en gaat het college doen om dit drama te voorkomen?

Delen via: