Aanvraag Actualiteit: De ene schaatsbaan is de andere blijkbaar niet!

21 december 2021

Geachte voorzitter,

Corona en de vele mutanten zorgt ervoor dat we in een volgende ‘totale’ lockdown zijn terechtgekomen. Dit om te voorkomen dat deze laatste mutant ‘omikron’, een zeer besmettelijke variant, te veel mensen besmet en de ziekenhuizen overvol raken.

Een ‘totale’ lockdown betekent dat er veel complexe en soms ook onduidelijke maatregelen moeten worden getroffen. 50PLUS Rotterdam heeft daar alle begrip voor. Maar als de maatregelen zichtbaar tegenstrijdig zijn en niet uit te leggen zijn dan wordt het voor de politiek moeilijk te accepteren.

Zo is er nu een situatie in de stad met betrekking tot de openlucht schaatsbaan in het Sidelingepark in Overschie. Een van de coronamaatregelen is dat alle evenementen per direct gestopt moesten worden. Omdat de schaatsbaan, die al kant en klaar ligt te lonken voor alle jonge- en oudelui die een baantje willen trekken behoort tot het evenement ‘Winter en kerstfair’ moest de schaatsbaan ook direct sluiten. Daarentegen de openlucht schaatsbaan Rotterdam in het sportpark Toepad mag onder strikte voorwaarden openblijven omdat deze openlucht schaatsbaan niet onder evenementen maar onder sportbeoefening valt.

Dit is voor 50PLUS Rotterdam een onbegrijpelijke situatie. Van de twee openlucht schaatsbanen die ervoor kunnen zorgen dat jonge en oudelui in beweging blijven en in deze toch al donkere dagen nog enige vrijheid hebben, daarvan mag de ene openlucht schaatsbaan wel openblijven en moet de andere de deuren sluiten. En dat alleen omdat ze elk administratief onder een andere categorie vallen.

50PLUS Rotterdam vindt dat de burgemeester in het kader van de coronamaatregelen naar de geest van de wet dient te opereren. Natuurlijk begrijpt 50PLUS dat de winter en kerstfair met allerlei kraampjes en horeca in het Sidelingepark in Overschie moet sluiten. Maar de openluchtschaatsbaan die kant en klaar ligt om in gebruik te nemen kan toch onder dezelfde strikte voorwaarden als de schaatsbaan Rotterdam in het sportpark Toepad open blijven en gebruikt worden voor de vele mensen die het schaatsen als beweging en sportbeoefening willen gebruiken.

Daar moet volgens 50PLUS Rotterdam toch een mouw aan te passen zijn.

Daarmee worden er meer plaatsen gecreëerd waar mensen kunnen bewegen in de buitenlucht en het geeft ook een beetje plezier en ontspanning in een toch al zware periode waar niet veel meer mogelijk is.

Ondanks dat 50PLUS Rotterdam zich realiseert dat deze actualiteit te laat is om in te dienen verzoekt 50PLUS Rotterdam toch aan de raad om dit in behandeling te nemen. Het stellen van schriftelijke vragen lijkt niet van toepassing want deze zullen pas beantwoord kunnen worden na de feestdagen, rond half januari. Vandaar dat 50PLUS Rotterdam hierover in de komende actualiteitenraad op 23 december 2021 met de burgemeester het gesprek wil voeren.

Delen via: