14 mei Herdenking Bombardement

14 mei 2021

14 Mei Herdenking.

14 mei, de dag die Rotterdam voor altijd veranderde.

Duizenden woningen te gronde gericht.

Honderden levens verloren.

81 jaar geleden, een verwoeste stad.

Toen, een pijnlijke dag die een gat sloeg in onze stad en in ons hart.

Nu, een hartverscheurende herinnering en een dag om ons verleden toekomst te geven.

14 mei, een dag die wij herdenken.

Ook dit jaar zullen wij door de omstandigheden op een andere manier moeten herdenken.

Een paar van onze stadsparels zijn hier in kaart gebracht.

Een sterk contrast tussen het toen en nu.

Zodat wij zelf een wandeling kunnen maken langs een of meerdere van deze parels.

Wij leggen hier een bloemetje neer.

Om stil te kunnen staan bij het toen en nu.

Opdat wij nooit vergeten.

 

 

De Coolsingelpoort.

Lees verder

De poort op de Lijnbaan is de enige herinnering aan het voormalige Grote Ziekenhuis, ook wel Coolsingelziekenhuis genoemd. Het ziekenhuis, gevestigd op de hoek van de Van Oldenbarneveltstraat en de Coolsingel, werd verwoest tijdens het bombardement. Alle patiënten waren net op tijd geëvacueerd.

Na de aanval stonden nog enkele buitenmuren en de toegangspoort naar de achterkant van het ziekenhuis overeind. Bij de wederopbouw van de stad is de Lijnbaan aangelegd langs de poort. De Coolsingelpoort is het enige overblijfsel van het ziekenhuis.

Er waren plannen in 2006 om de poort te schenken aan het Erasmus MC. Gelukkig is dit plan tegengehouden door de inspanningen van het Historisch Genootschap Roterodamum en uiteindelijk de gemeenteraad. Nu staat deze poort er ter herinnering aan het ziekenhuis en de gebeurtenissen van 14 mei.

 

Opdat wij nooit vergeten. 

 

 

Het Witte Huis.

Lees verder

Het Witte Huis aan de Wijnhaven, ontwikkeld in 1897 (geopend in 1898) in opdracht van de twee Rotterdamse broers Gerrit en Herman van Schuyt, was de eerste Nederlandse wolkenkrabber. Een kantoorgebouw, geïnspireerd door de Amerikaanse Art-Nouveau stijl van New York City.

Het Witte huis, weliswaar gehavend, bleef overeind tijdens het bombardement van 14 mei terwijl de meeste omliggende gebouwen verwoest waren. Ook waren de sporen van de strijd om de Maasbruggen terug te vinden op het witte huis door de vele inslagen van kogels op de gevels.

Een deel van de inslagen zijn weggewerkt bij de restauratie van de jaren ’90 maar links aan de Wijnhavenkant zijn deze kogelinslagen nog te vinden.

 

 

Opdat wij nooit vergeten.

 

 

Sint-Laurenskerk.

Lees verder

Nu een bruisend stukje Rotterdam, bomvol architectonische pronkstukken. Toen, een haven met op de achtergrond de Grote Kerk en een trein die zich nog boven de grond bewoog. In dit stukje Rotterdam was er na de oorlog niet veel over en werd er besloten de haven met het ontstane puin dicht te gooien en om te bouwen tot een modern zakencentrum.

Maar wat nog wel terug te vinden is van toen, tussen alle bijzondere gebouwen van nu, is de Sint-Laurenskerk. Tijdens het bombardement van 14 mei werd de kerk zwaar beschadigd.

Er volgden vele plannen over wat te doen met de kerk. Uiteindelijk werd de kerk als een symbool van de Rotterdamse gemeenschap gezien en de restauratie werd voltooid in 1968.

 

Opdat wij nooit vergeten.

 

 

Schielandshuis.

Lees verder

Tussen alle moderne hoogbouw in het centrum is dit historische pand uit de 17e eeuw te vinden. Ook dit pand werd wonderbaarlijk gespaard tijdens het bombardement terwijl het meeste eromheen in puin lag.

Ooit gebouwd in opdracht van het hoogheemraadschap Schieland, later een plaats voor twee musea: het Historisch Museum der stad Rotterdam en ook Museum Boymans (dat in 1938 verhuisde naar het huidige gevestigde Boijmans van Beuningen). In 1986 werd na een restauratie in 17-eeuwse stijl, het historisch museum weer geopend.

In 2011 werd deze hernoemd tot Museum Rotterdam om ook te benadrukken dat het onderwerp onze stad Rotterdam is en niet alleen haar verleden. Het museum is in 2016 verhuisd en het Schielandshuis is nu het huis van Rotterdam Partners en Rotterdam Tourist Information.

Het verleden heeft hier toekomst gekregen.

 

Opdat wij nooit vergeten.

 

 

Stadhuis & het Oude Postkantoor.

Lees verder

Toen ons Stadhuis en het hoofdpostkantoor aan de Coolsingel verschenen, samen met andere gebouwen zoals hoofdkantoren van banken en dergelijke, was het al de bedoeling van het gemeentebestuur om van de gedempte Coolsingel een stadsboulevard te creëren met meer allure.

Het Stadhuis, dat zich voorheen aan de Hoogstraat had gevestigd, werd tussen 1914 en 1920 aan de Coolsingel gebouwd. Het statige postkantoor, gerealiseerd tussen 1915 en 1923, kwam naast het Stadhuis (iets verder van de straat af zodat het stadhuis prominenter aanwezig zou zijn) te staan.

Beide panden hebben het bombardement van 14 mei doorstaan.

En ook nu heeft de Coolsingel weer een transformatie doorgaan om er weer meer een stadsboulevard van te maken. Waar nog wel deze statige historische panden prominent naar voren komen en waar het Stadhuis nog echt dient als een baken van de stad.

 

Opdat wij nooit vergeten.

 

Delen via: