Column: Woonopstand

17 oktober 2021

Vandaag gaan we met hopelijk meer dan duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de wooncrisis. Een crisis die in Rotterdam begint in 2016 met het vaststellen van de Rotterdamse woonvisie 2030 en uit de koker komt van het toenmalige ‘Kendoe’ college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA. In 2018 omarmt een nieuw college van VVD, D66, PvdA, GL, CDA en CU deze Rotterdams woonvisie 2030 en zet er een tandje bij om die ook uit te gaan voeren. Omdat Leefbaar Rotterdam de geestelijk vader is van dit woonbeleid heeft het huidige college zichzelf daarmee gegarandeerd van een voortdurende steun van de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad.

De rode draad van dit woonbeleid is dat er vooral gebouwd moet worden voor de politieman, de verpleger en de leraar. Deze beroepsgroepen zijn mensen met de zogenaamde middeninkomens en staan symbool voor de bouw van woningen voor midden en hogere klasse. Omdat de ruimte schaars is in Rotterdam gaat dat bouwen voor de midden en hogere klasse ten koste van het bouwen van sociale woningbouw. En erger: al deze neoliberale politieke partijen vinden eigenlijk dat er een teveel aan sociale huurwoningen in Rotterdam is, dus moeten er zo’n 12.000 sociale goedkope woningen gesloopt worden en zo’n 10.000 sociale huurwoningen moeten worden gerenoveerd worden om daarna voor een veel hogere huur in de markt gezet te worden.

Op 3 juli 2018 wordt als laatste besluit door het Leefbaar Rotterdam-college en daarmee tegelijkertijd als eerste besluit van het nieuwe VVD-college een handtekening gezet voor de sloop van 588 goedkope woningen in de Tweebosbuurt.

Nu 8 jaar later, twee colleges verder blijkt dit woonbeleid eigenlijk gewoon een platvloers sloopbeleid te zijn geworden. Want in de enorme aandrang van de neoliberale politieke partijen, die ongehoorde drift om maar ruimte vrij te maken voor dure en nog duurdere woningen bestaat er geen schroom meer om ook nog maar ergens oog voor te hebben.

Na de sloop van de volksbuurt Crooswijk kwam de Tweebosbuurt. Dit college wilde de Fazantstraat slopen maar dat lukte niet en dus op naar het volgende project en dat werd de Gerdesiaweg en nu is Pompenburg aan de beurt. 226 in perfecte staat zijnde woningen moeten tegen de vlakte voor drie enorme woontorens van 250 meter hoog. Want niet alleen de goedkope woningen moeten eraan ook de leefbaarheid van de stad staat letterlijk stevig op de tocht met die wolkenkrabbershoge woonfabrieken. Die enorme woonkolossen staan zo dicht op elkaar dat je de erwten op het bord van de buren kunt tellen. En wat ervan te denken dat van deze coalitie en Leefbaar Rotterdam elk schaamlapje groen eraan moet geloven om volgebouwd te worden. Enig respect voor ons prachtige culturele erfgoed is er ook niet meer bij. Naast de Euromast in het prachtige Parkhaven laat deze coalitie die in de zakken van de projectontwikkelaars en beleggers zitten onder de meest exotische termen als ‘Unsolicited proposals’ een prachtige groene leefbare omgeving omvormen in stenige wooncomplexen.

En nog is het niet genoeg en nog lukt het de neoliberalen in onze stad Rotterdam maar niet om de steeds verder oplopende woningnood op te lossen. Dus de nieuwste ingeving die nu weer bij Leefbaar Rotterdam, VVD, D66, CDA, GL, PvdA en CU komt opborrelen is dat zij met hun desastreuze woningbouwbeleid van de laatste 10 jaar deze woningnood niet hebben veroorzaakt maar dat de ouderen de schuld zijn van deze woningnood. De ouderen, die het afvalputje van onze samenleving dreigen te worden zijn in de ogen van deze rechtse politieke partijen, die ouderen houden al onze mooie grote en dure woningen bezet. Die ouderen moeten worden verbannen uit hun bezit, uit hun leefomgeving en uit die mooie plekken in de stad. De ouderen moeten doorstromen uit hun afbetaalde woningen, uit hun huurwoningen waar ze al 40 jaar wonen en geworteld zijn en waar ze graag hun oude dag willen slijten. Jarenlang is er door deze zelfde politieke incapabele politieke partijen beweerd dat ouderen zelfstandig willen blijven wonen. De ouderen wooncomplexen werden getransformeerd tot studentenhokken en er werd niet een seniorencomplex meer bijgebouwd. En nu er ernstige door hen zelf gecreëerde woningnood is ontstaan moeten al die ouderen verdwijnen uit hun woningen naar ouderenwoningen die er niet meer zijn.

Leefbaar Rotterdam, VVD, D66, CDA, PvdA, GL, CU ga jullie de ogen uit het hoofd schamen dat jullie een samenleving van heel veel mensen, waaronder de ouderen waar ik toe behoor en waar ik voor opkom, met jullie waanideeën over wonen zo ontwrichten. Stop met die kolderieke hoogmoed, kom van jullie apenrots af, ga weer eens kijken naar de menselijke maat. Wonen gaat over mensen en is een primaire levensbehoefte en niets is erger dan steeds de dreiging van geen dak boven je hoofd te hebben hangen. Dat geeft stress en dat maakt een samenleving diep ongelukkig.

Daarom ga ik vanmiddag met het grootste spandoek wat ik maar maken kon de straat op. Naar het Afrikaanderpark en van daaruit door de stad Rotterdam om te protesteren. Ik ben al vier jaar in opstand tegen deze en de vorige coalitie want zij zijn de schuld van al deze menselijke ellende. En dat moet stoppen en het liefst nog vandaag!

Delen via: