Column: Mijn maag keert om van zo’n Berghuis-beschildering

26 juli 2021

Dit weekend was het voor de tweede maal raak. Een huizengrote graffiti muurtekening van Steven Berghuis waar de voormalige Feyenoord topscorer afgeschilderd wordt in een vaal grijs-wit gestreept concentratiekamppak met een keppeltje op zijn hoofd, een enorme hakenneus en met de tekst ‘Joden lopen altijd weg’ eronder.

Ik verafschuw deze antisemitische muurschildering, mijn maag keert ervan om en ik neem grote afstand van dit soort criminele uitlatingen. Het is echt ongehoord kwetsend, meer dan pijnlijk en intens verdrietig voor de overlevenden en hun nabestaanden van de holocaust. Maar ook voor de hele joodse samenleving is dit weer een klap in het gezicht om zoveel jaren na de Tweede Wereldoorlog nog steeds zo met antisemitisme geconfronteerd te worden.

Maar natuurlijk is dit ook zeer pijnlijk en afschuwelijk voor Steven Berghuis. Het kan en mag niet waar zijn dat je zo bejegend en bedreigd wordt (na het spandoek waar hij met de dood bedreigd werd nu deze vreselijke muurschildering) als je de stap neemt om je voetballoopbaan bij een andere voetbalclub voort te zetten, zelfs als dat naar de aartsrivaal Ajax is.

Natuurlijk als Feyenoordsupporter voelde het bij mij ook heel even als verraad toen ik na het grandioos mislukte Europese voetbalkampioenschap van Nederland (waar heel die Berghuis niet eens basisspeler was en amper als invaller de mat heeft mogen betreden) het in de kranten las. Berghuis overstappen van 010 naar aartsrivaal 020? Dat geloof je niet. Dat voelt zo niet goed. Maar om, als het dan toch echt waar blijkt te zijn, de man te gaan bedreigen, te gaan schofferen en dood te wensen gaat toch werkelijk alle perken te buiten.

Als fervent Feyenoord-aanhanger kan je hooguit denken: zie je wel dat echte Feyenoorders onder de topspelers nagenoeg niet meer bestaan.

Overigens, 50PLUS Rotterdam is meer dan kritisch negatief naar het bestuur van Feyenoord, dat niet meer in staat blijkt spelers van het niveau Berghuis te betalen en zich nu noodgedwongen laat ringeloren door de bouwwereld en door de lokale politiek die de bouwwereld tot vriend houdt.

De afgelopen weken tijdens de raadsbehandeling van het nieuwe stadion waar naast de vele enthousiaste en kundige bijdragen van de vele Feyenoord insprekers ook Feyenoord BVO de ruimte kreeg om haar zegje te doen kenmerkte het clubbestuur zich als een amateuristisch en volledig incapabel bestuur.

Maar in deze situatie reageert Feyenoord zoals het hoort en doet het maximaal mogelijke door met kracht publiekelijk afstand te nemen van dit soort uitingen en aan te geven dat ze een stadionverbod opleggen aan degenen die hier verantwoordelijk voor zijn te stellen.

Het oproepen door Feyenoord om te stoppen met dit soort onacceptabel en walgelijke gedrag is een juiste reactie die past binnen de verantwoordelijkheid van een voetbalclub. Excuses – zoals CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) dat aan Feyenoord vraagt – gaat te ver. Excuses moeten komen van de mensen die voor deze wanddaad verantwoordelijk zijn. Die behoren zich diep te schamen en moeten zeker hun excuses aan de Joodse gemeenschap en aan Steven Berghuis aanbieden.
De gemeente heeft gelukkig de muurschildering direct verwijderd en dat is ook zoals het hoort. Het is zeker ook op zijn plaats dat de gemeente aangifte doet van deze afschuwelijke situatie zodat er ook een onderzoek gedaan kan worden naar wie deze walgelijke muurtekening heeft gemaakt en bestraft kan worden. In Nederland zijn gelukkig dit soort ondermaatse uitingen strafbaar en het is in het algemene belang van de samenleving dat dus de gemeente hierin optreedt.

50PLUS Rotterdam begrijpt dat de burgemeester heeft aangegeven dat de driehoek die bestaat uit burgemeester, officier van justitie en de politiecommissaris er bovenop zit. Ook dat is zeer goed en ik hoop maar dat de onverlaten die verantwoordelijk zijn voor dit leed en voor deze aantasting van de veiligheid snel opgepakt worden. Dergelijke lieden verdienen op zijn minst een stevige taakstraf.

Misschien is een paar maanden schoonmaken van het Ajaxstadion en de Rotterdamse synagoge en het CIDI een op maat passende straf voor deze onbenullen.

Delen via: