Volkstuintjes – CIE ZOCS

3 februari 2021

Voorzitter,

De voetbalvereniging Steeds Hoger is uit haar jasje aan het groeien wat op zich een geweldig signaal is dat het goed gaat met onze sportende inwoners van Rotterdam.

En om de voetbalclub nu te helpen aan een extra speelveld heeft het college het onzalige plan bedacht om daar 90 volkstuinen van de naastgelegen volkstuinvereniging Streven naar verbetering ervoor op te offeren.

Groen, stadsnatuur wordt dus opgeofferd voor plastic kunststofgras. Het college heeft toch wel een vreemde ideeën over de leefbaarheid van de stad om zoiets te verzinnen.

Natuurlijk gunt 50PLUS ieder zijn plek. De camping die wil uitbreiden en rust wil. De manege die betere zorg voor de dieren wil. De scouting die klem zit. En een voetbalvereniging die een maatje te groot wordt.

De voetbalvereniging heeft heel lang goed gefunctioneerd met maar een veld, met oudere voetbalspelers en met een beperkt aantal teams. Op voorspraak van juist het college heeft de voetbalvereniging ingezet op meer jeugd binnenhalen en dat is geweldig gelukt. Maar daarmee heeft het college gelijk haar eigen probleem gecreëerd. 200 jeugdspelers die ook een plek moeten hebben. Slimmer was het dus geweest als het college van tevoren had nagedacht over het ruimtegebrek dat er mee zou ontstaan.

Voorzitter,

Er is een stevig ruimtegebrek in Rotterdam en het belang van de ene partij snijdt direct in het belang van een andere. En dat dan het college zo weinig creativiteit aan de dag legt anders als maar flink te snijden in het vlees van de volkstuinen is toch een behoorlijk zwaktebod.

Vele eigenaren van de volkstuintjes wonen drie hoog achter ergens in Rotterdam en vinden hun heil in het hebben van een mooi stukje stadsgroen in het volkstuinencomplex. Zeker in deze coronatijd is dat toch een broodnodige ontspanning.

Waarom wil het college een zo’n saamhorig volkstuinencomplex slopen? Waarom heeft het college geen oog daarvoor? Waarom ziet het college niet wat er speelt in de stad en onder haar inwoners?

Het geeft geen pas dat het college de zelf gecreëerde problemen van VV Steeds Hoger op te lossen door de volkstuinders hun levensvreugde af te nemen. En als het nu zo was dat er geen oplossingen te bedenken waren kan 50PLUS nog enigszins meevoelen met het college. Maar er zijn alternatieven zat te bedenken. En het siert vooral de Volkstuinvereniging Streven naar Verbetering dat die naar alternatieve plannen kijkt. Alternatieven die heel goed mogelijk zijn en die vele malen beter zijn als de kortzichtige oplossing van het college.

Waarom niet de stadscamping voor minstens 15 jaar of langer verhuizen naar de Marconistraat, bij de fruithaven? Het is daar nog steeds 20 minuten fietsen naar het centrum met goede openbaar vervoer verbindingen en vlakbij de snelweg. Na die verhuizing is er plaats voor een extra veld. En als de manage verhuist naar de Noorderbocht is er nog meer ruimte. Er is geen enkele reden om het een voor het ander op te offeren.

En als dat geen optie is waarom is er dan niet met de voetbalvereniging het witte dorp gesproken. Die ligt enkele kilometers verderop en is een zieltogende voetbalclub. Je kunt de beide verenigingen uitruilen. Je kunt beide verenigingen samenvoegen. Je kunt de ene vereniging voor de oudere voetballers laten. En de andere voor de jeugdspelers. En daarmee vang je meerdere vliegen in een klap en vooral krijg je er meer ruimte door waarmee er extra voetbalvelden gecreëerd kunnen worden.

50PLUS wil weten van het college waarom er niet aan alternatieven gedacht is? 50PLUS wil weten van het college wat zij vindt van de aangedragen alternatieven van de volkstuinvereniging?

50PLUS vindt dat het huidige plan van het college om groen voor plastic op te offeren niet serieus genomen kan en mag worden. Volkstuinen hebben zeker zoveel en waarschijnlijk meer waarde als het aanleggen van een voetbalveld. 50PLUS wil dat het college teruggaat naar de tekentafel en de aangeboden alternatieven gaat betrekken in de oplossing.

De volkstuinen mogen niet opgeofferd worden.

 

 

 

Delen via: