CIE ZOCS: Rapportage VTRR 4 kwartaal 2019 / Eerste kwartaal 2020

14 oktober 2020

Iedere rapportage over huiselijk geweld maakt me treurig, zoveel mensen die daar direct mee te maken hebben, zoveel mensen die hulp moeten bieden, ieder dag weer. Bij zien van de pagina met tabellen op de eerste pagina van de rapportage over het eerste kwartaal moet ik denken aan een uitspraak van Stalin die zei ”een miljoen doden is een statistiek, één dode is een drama”. De rapportage van VTRR lees als een eindeloze reeks drama’s die – wat 50Plus Rotterdam – betreft niet op mogen gaan in een statistiek.

Ik wil het graag hebben over de term huiselijk geweld. Huiselijk geweld het roept associaties op met fysiek en misschien ook psychisch geweld, bovendien is er niets huiselijks aan zoals al aangegeven is. Maar veel ouderen mishandeling – en daar ligt toch mijn focus – is financiële uitbuiting. Het zou volgens een recent onderzoek de helft van alle ouderenmishandeling betreffen. Wat mij betreft mag huiselijk geweld dan ook mishandeling thuis heten, dat bestrijkt een breder veld aan geweld. Want hoe er ook misbruik van je wordt gemaakt, hoe er ook geweld tegen je wordt gebruikt het heeft in alle gevallen veel impact op je dagelijks bestaan en de vele jaren daarna, zowel voor het slachtoffer als de dader. Want uit dat zelfde onderzoek blijkt dat de daders vaak zelf ook slachtoffer zijn geweest van geweld of zelf ook diep in de problemen zitten. Waarbij bovendien blijkt dat de daders overbelaste mantelzorgers zijn. In dat kader had ik ook graag wethouder Graus hier gezien om zijn visie op het bestrijden van overbelaste mantelzorgers te vernemen in het kader van Veilig Thuis.

In de rapportages is een stijgende lijn zichtbaar wat betreft de vijf dagen termijn en de termijn waarin gemelde zaken onderzocht moeten zijn. Dat is positief. Treurig vind ik het dat onderzoeken de wettelijke termijn niet halen omdat andere partijen niet tijdig met informatie afkomen. Kan de wethouder aangeven hoe zij dit probleem gaat aanpakken, of brengt de verbeterde ketenaanpak huiselijk geweld daar al verbetering in brengt?

Dan nog iets over de cijfers. Als je de rapportage over het eerste kwartaal van 2020 bekijkt lijkt het aantal meldingen van ouderenmishandeling erg laag te zijn, een bron van zorg van 50Plus Rotterdam. Bij navraag bij de directeur van VTRR blijken hele andere cijfers, cijfers die beter kloppen bij het voorkomen van ouderenmishandeling in Rotterdam. Volgens diverse onderzoeken heeft 1 op de 20 65-plussers te maken met de een of andere vorm van ouderenmishandeling, dat zijn bijna 5.000 oudere Rotterdammers. Uit de rapportage haal ik slechts het aantal van 80 tot 100 zaken, terwijl in het gesprek met de directeur van VTRR gesproken is over duizenden meldingen. Kan de wethouder hier uitleg over geven? Hoeveel meldingen ouderenmishandeling zijn er gedaan, hoeveel zaken zijn opgepakt (dus serieus) en wat is de afloop van die zaken? 

Gelukkig worden er geen ouderen vermoord zoals helaas bij vrouwen het geval is, maar ouderen die het slachtoffer zijn van ouderenmishandeling, financiële uitbuiting lijden in stilte. Pas als de nalatenschap in kaart moet worden gebracht toont zich de schade van financieel misbruik pas goed en dan is het veelal te laat. 

In de rapportage van VTRR van het vierde kwartaal van 2019 staan een campagne tegen kindermishandelingen en vrouwenmishandeling, wanneer komt er weer een campagne tegen ouderenmishandeling?

 

Delen via: