CIE BWB: Fazantstraat

16 december 2020

Voorzitter,

Het zal je maar gebeuren; je begaat bijna met pensioen, je hebt een mooie baan als administratief medewerker bij de landmacht en je verdient zo’n 30 duizend euro per jaar. Je bent alleenstaand, een rijbewijs heb je niet en je woont in de Fazantstraat. Daar woon je al heel lang want je bent er opgegroeid. Je kunt het uitstekend vinden met je buren en geniet van de enorme variatie aan mensen die er wonen. Jaren geleden toen er nog helemaal geen woningnood was heb je eigen woning kunnen kopen. Ondertussen heb je al wat kunnen investeren in dubbele ramen en ook zit er ondertussen centrale verwarming in je huis. Groot is je woning niet maar ja je bent alleen en voelt je als een vis in het water in je eigen stek.

Het leven lacht je toe en je ziet uit naar het moment dat je niet meer hoeft te werken. Je hebt als woningeigenaar voor je eigen appeltje voor de dorst gezorgd. Jouw huis zal zo’n 180.000 euro doen bij verkoop. Maar veel mooier je hebt amper nog woonlasten en dat komt wel goed uit want van dat kleine pensioentje kun je niet leven.

En dan valt ineens zomaar op een willekeurige dag in september een brief op je deurmat.

De gemeente Rotterdam vestigt een Wet voorkeursrecht Gemeenten op jouw paradijsje. Het moet je uitgelegd worden maar het komt er uiteindelijk op neer dat de Gemeente je binnen 2 jaar gaat uitkopen en jouw geweldige huisje plat gaat gooien.

Ik zei het al het zal je maar gebeuren.

Een ja voorzitter dit is geen start van een column of een verhaal

Nee dit is een horrorscenario dat 216 gezinnen in de Fazantstraat overkwam.

We hebben het allemaal afgelopen woensdag uit de mond van vele bewoners van de Fazantstraat kunnen optekenen.

 

Voorzitter,

Diepe schaamte overviel mij toen ik dit als raadslid een dag lang moest aanhoren. Schaamte omdat ik onderdeel uitmaak van een politiek die dit deze mensen aandoet.

En waarom is dit idiote voorstel van het college?

Omdat een wethouder samen met zijn ondersteuning bedenkt dat er een mobiliteit hub moet komen worden er maar 12 woningen opgeofferd. En dan is het ook wel leuk om er een mooie brede laan van te maken met groen en hup dat kost gelijk ook maar weer 48 woningen. Ja en als we dan toch bezig zijn pakken we toch de hele straat aan en boem 216 woningen gaan de sloop in.

 

Voorzitter het lijkt wel of de wethouder met zijn staf aan het monopolie aan het spelen is. Maar dan wel in het echt met een enorme hoop consequenties en verdriet voor 216 gezinnen

Een bezoek aan de straat leert mij dat het niet is omdat de woningen bouwtechnisch in elkaar storten Waarom gaan we als gemeente zo’n dikke 60 miljoen belastingcenten gebruiken om 216 woningen op te kopen en te gaan slopen?

In een tijd dat er onvoorstelbare woningnood is gaat het erbij 50PLUS niet in dat 216 bouwtechnisch prima woningen plaats moeten maken voor 51 woningen.

50PLUS Rotterdam kan zich het niet voorstellen dat je als college zomaar 216 gezinnen op straat zet.

Voorzitter,

Na woensdag is de gehele oppositie tot de conclusie gekomen dat dit een onzalige plan van een wet voorkeursrecht gemeenten met de grondslag koop en sloop van tafel moet

Maar als oppositie willen wij ook proberen pro actief mee te denken met wat het college nu eigenlijk wil bereiken in de Vogelbuurt.

Uit de verhalen van de bewoners afgelopen woensdag werd ons allemaal wel duidelijk

dat het afval een probleem is,

dat de bodem wel zo’n 20 tot 30 cm verzakt is,

dat de tegels schots en scheef liggen,

dat de huisjesmelkers aangepakt moeten worden,

dat de VVE’s samen kunnen werken om de buiten en binnenruimte een beter aanzicht te geven,

dat er misschien ook wel behoefte is om sommige woningen te vergroten,

 

Voorzitter,

50PLUS wil samen met de oppositie dat de Wet voorkeursrecht Gemeenten de grondslag rennovatie & samenvoeging krijgt in plaats van koop & sloop.

Dat betekent dat daarmee het voorstel van de grex van tafel gaat.

Daarvoor in de plaats heeft de oppositie een plan van aanpak Fazantstraat met een 8-puntenplan.

Voor de wet voorkeursrecht gemeenten grondslag rennovatie & samenvoeging heeft 50PLUS samen met de volledige oppositie een amendement

50PLUS Rotterdam wil voorkomen dat nadat de wet voorkeursrecht gemeenten met de grondslag renovatie en samenvoeging de bewoners alsnog onteigend worden van hun woning. Hiervoor heeft 50PLUS samen met de volledige oppositie een motie

Voor het 8-puntenplan Fazantstraat heeft 50PLUS Rotterdam samen met de volledige oppositie een 9-tal moties

 

Tenslotte wil 50PLUS Rotterdam dat we op korte termijn met het college aan de praat gaan over het toepassen van de Wet voorkeursrecht gemeenten. Hiervoor heeft 50PLUS Rotterdam samen met de hele oppositie een motie

Delen via: