CIE ZOCS: Beloning zorgmedewerkers

16 september 2020

Een brood bij de bakker laat zich niet met applaus betalen, daar zijn euro’s voor nodig. De medewerkers in de zorg zetten zich, applaus of niet, altijd en steeds weer in voor de zorg die de mensen die aan hun zorg zijn toevertrouwd nodig hebben. Moeten ze beter betaald worden nu zichtbaar is geworden hoe belangrijk ze zijn voor ons burgers wanneer wij ziek worden?

Of je nu kanker hebt, levensbedreigend diarree of COVID 19 het maakt de werkers in de zorg niet uit, ze zullen er altijd zijn.

En dat is precies hun zwakte, ze werken toch wel. Belangenbehartiger voor verpleegkundigen NU91 is ontstaan omdat de zorg ook 30 jaar geleden zwaar onderbetaald werd en kregen met een sigaar uit eigen doos (lagere pensioenpremie overdracht) wel netto meer salaris, maar geen echte verbetering. Met op de koop toe een korting op de pensioenen omdat er te weinig geld in kas zit. In de 30 jaar daarna is er weinig tot niets verbeterd. En als er echt meer geld naar de zorg ging dan had dat meestal tot gevolg dat ze met minder mensen meer werk moesten doen.  Nu willen we de zorgwerkers extra belonen omdat we inzien dat zij met gevaar voor eigen leven zorgen voor zieke mensen. Zieke mensen die wij morgen zelf kunnen zijn. 

Vanzelfsprekend steunt 50PLUS dit initiatief maar vraagt zich wel af hoe dit te organiseren en welke bedragen er mee gemoeid zijn. Bovendien gaat het hier om een eenmalige bijdrage of geven we alle medewerkers in de directe zorg thuis en in instellingen een structurele loonsverhoging geven? of gaat het zoals het nu steeds gaat naar een ieder die in de zorg werkt, van de verpleegkundige en verzorgende tot aan de directeur en de administratie? Aan welke bedragen denken Leefbaar en de SP en hoe gaan ze dit organiseren? Ik wil de goede bedoelingen van Leefbaar en de SP niet ontkennen, maar dooie mussen daar hebben ze er in de zorg de kast mee vol liggen. 

Voorlopig heeft het kabinet voor dit jaar een bonus van € 1.000 en volgend jaar € 500 beschikbaar gesteld voor de zorgmedewerkers, structureel niets. De FNV heeft alvast een looneis van 5 procent voor vitale sectoren neergelegd. Of dat resultaat oplevert is nog maar de vraag, maar als het niet rechtstreeks via de Haagse of de Rotterdamse politiek kan, dan maar via de onderhandelingstafel voor een nieuwe cao.

 

Delen via: